Kroz EU projekt Zajednice Susret zaposleno 12 bivših ovisnika

Dvanaest bivši ovisnika zaposleno je zahvaljujući europskom projektu ‘Upoznaj me, nauči me, zaposli me’, koji provodi Humanitarna organizacija Zajednica Susret, objavljeno je na Okruglom stolu u petak, na Međunarodni dan obilježavanja borbe protiv ovisnosti.

Kako ističu iz Zajednice Susret, projekt je osmišljen kako bi olakšao zapošljavanje liječenih ovisnika i beskućnika, odobren je u sklopu ESF natječaja namijenjenog podršci socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih skupina u iznosu od 1.499.276,68 kuna. Provodi se dvije godine u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji.

Partneri u projektu su i Hrvatska mreža za beskućnike i Udruga Vestigium.

U okviru ovog projekta bivši ovisnici i beskućnici stekli su kvalifikacije koje će ih na tržištu rada učiniti konkurentnijima i uglavnom su zaposleni kao pomoćno osoblje u trgovačkom centru i ugostiteljskim objektima, na održavanju željeznica, u obrtu za varenje, te preko javnih radova.

Kroz projekt je osnovan Radni centar za procjenu zapošljivosti nezaposlenih liječenih ovisnika, individualno savjetovanje, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada u Zagrebu i Splitu.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ kao nositelj projekta još uvijek provodi edukacije za 30 korisnika koji će u preostala 2 mjeseca do kraja projekta, završiti i edukaciju za računalnog operatera što će im se upisivati i u radnu knjižicu, a dosad su stekli vještine rada s keramikom, uzgojem bilja, izrade predmeta od drva i pruća. Proizvodi će se u srpnju ove godine predstaviti na Sajmu rukotvorina gdje će sudjelovati i poduzetnici, a održat će se u Zagrebu.

U okviru projekta odrađene su i edukacije za edukaciju za 20 stručnjaka koji rade s liječenim ovisnicima i beskućnicima kroz radionice o tehnikama motivacije, posttretmanskom prihvatu i mentalnom zdravlju, a kroz projekt je prošlo stotinjak korisnika.

Komentiraj