KOVAČ UCJENJUJE: Nastavi li Pusić napadati Vladu, ništa od kandidature za UN

FaH

“Želi li da nova Vlada podrži njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a, Vesna Pusić se mora zamisliti hoće li dalje kritizirati i napadati tu Vladu ili ne.”

Poruka je to ministra vanjskih poslova Mire Kovača poslana tijekom emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV u kojoj je on sinoć gostovao.

“Ja sam više puta rekao da mi radimo strukturirano. Zaokupljeni se budžetom i ne bavimo se kandidaturom Vesne Pusić. Mi se kandidaturom ne bavimo. Ali, gospođa Pusić zna kako je kandidatura istaknuta, i to kada je prethodna Vlada Zorana Milanovića već izgubila izbore za Sabor. Ali osobno, kao Miro Kovač ću reći da gospođa Pusić stalno napada ovu hrvatsku vladu, omalovažava premijera Oreškovića, kritizira odluke Vlade, ali istodobno želi da Vlada njezinu kandidaturu podrži. Vesna Pusić bi se trebala zamisliti”, rekao je Kovač te dodao kako tu odluku donosi hrvatska Vlada i da će premijer Orešković to vrlo brzo staviti na dnevni red.

“Ne brinite o rokovima, sve će se na vrijeme znati” – rekao je na pitanje je li ta kandidatura, obzirom da o njoj pišu brojni svjetski mediji, a Pusić aktivno lobira, odlazi do točke kada će teško biti povratka.

Želi vidjeti Brkića na čelu ministarstva branitelja

Ministar vanjskih poslova potvrdio je Oreškovićeve riječi da će novi ministar branitelja biti imenovan sljedeći tjedan, dodavši kako se nada da će se realizirati imenovanje Milijana Brkića. Orešković je jučer pozvao branitelje da predlože novog ministra.

“Milijan Brkić je moj kolega i ja želim da se ovo realizira. I mi smo prije govorili da branitelji imaju pravo na prijedlog. Želim vjerovati da ćemo slijedeći tjedan imati ministra branitelja”, rekao je Kovač.

Ponovio je riječi brojnih članova HDZ-a, koji su negirali sukob između te stranke i MOST-a, iako je priznao da su ga o tome pitali i u veleposlanstvu u Berlinu.

“Ne vidim da je došlo do toga što vi tvrdite, bacanja posjeta Berlinu u drugi plan. To je bio za mene središnji događaj na planu hrvatske politike. Iskreno govoreći, ne osjećam da postoji konflikt. Ne vidim sukob u Vladi, Radman je danas razriješen voljom većine. Vlada funkcionira, suradnja je na nivou, usvojit ćemo proračun. U veleposlanstvu u Njemačkoj nakon susreta s kancelarkom Merkel me isto pitaju ljudi, pod dojmom izvještavanja medija, kakve su svađe to. Rekao sam i njima da svađa nema, važno je da postoji hrvatska vlada, da postoje koalicijski partneri. Korak po korak se donose odluke, a to što javna glasila imaju drugačije mišljenje, to je legitimno”, rekao je Kovač.

Angeli Merkel rekao da atmosferu desnog ekstremizma stvaraju mediji

Kovač je, tvrdi, Angeli Merkel kazao kako u Hrvatskoj nema desnog ekstremizma, već da je riječ o atmosferi koju stvaraju mediji.

“Bio sam na tom sastanku, mogu vam reći da je razgovor bio vrlo pozitivan, bio je fokusiran na bilateralnu suradnju i o stanju u jugoistočnoj Europi. Nismo o tome razgovarali. Merkel se zanimala za političku scenu u Hrvatskoj, ništa od toga konrentno nije spomenuto”, rekao je Kovač.

Komentirajući migrantsku krizu rekao je kako Hrvatska uspješno koordinira s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, a da želimo da se primjenjuju Schengenski kriteriji.

“Smanjili smo broj migranata koji pristižu na tlo Europske unije. I dalje ih tretiramo humano i ljudski, ali moramo dati do znanja da ne mogu sve izbjeglice doći ovdje, jer bi to poremetilo ravnotežu. Hrvatska će, sukladno dogovorenim kvotama, prihvatiti 1.500 migranata, ali ne više od toga”, kazao je.

Tvrdi da zakon o izmjenama nadzora nad granicom koji omogućava slanje vojske na granicu neće naštetiti turističkoj sezoni.

“Mi smo predložili izmjene dvaju zakona kako bismo omogućili da vojska u iznimnim situacijama može pomagati hrvastkoj policiji. To znači kada policija ne može sama obavljati posao. To je rješenje koje sam vidio u drugim zemljama, primjerice Austriji i Sloveniji i tamo nema tih problema s turistima, dapače u Rimu je vojska na ulicama pa turisti uživaju. Vojska će izlaziti da pomaže hrvatskoj policiji, ali i izvan Hrvatske, u Makedoniji. Zasada nema potrebe, no za svaki slučaj”, rekao je Kovač.

Pred Europskom unijom su tri izazova

“Imamo tri izazova pred sobom, dužnička kriza, referendum u Velikoj Britaniji i migrantska kriza. Osobno sam optimist, mislim da će EU izaći još jača. Ne vidim pravu alternativu ovakvoj EU. Danas bi bili u ratu s ovakvim priljevom migranata da nije Unije. Imali bismo konflikte među zemljama. EU uspijeva da se širi duh solidarnosti i osjećamo da živimo u zajednici gdje smo svi sudbinski vezani. Uvjeren sam da nema EU s krizom ovakvih razmjera imali bi oružane sukobe na području EU”, smatra Kovač.

Najavio je i pomoć Bosni u ulasku u EU u pregovorima koji će trajati dugo, ali i skorašnju zajedničku sjednicu resornih ministara i vlada Hrvatske i BIH oko pitanja Pelješkog mosta.

“Proširenje nije prva stvar kojom se EU bavi, ali želimo da te zemlje nisu zaboravljene. Ne smijemo zaboraviti BIH. Riješit ćemo i Pelješki most, čudio sam se da se na tome nije radilo. Napravit ćemo zajedničku sjednicu, gdje će svi resorni ministri razgovarati. Imamo već slijedećeg tjedan sastanak predsjedništva BIH i nakon toga ćemo definirati termin”, rekao je ipotvrdio da je s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem razgovarao i o pitanju zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu. Srbija, podsjetio je, ima obvezu da to osigura na temelju ugovora koji Hrvatska poštuje, a Srbija još ne.

“Mi smo u Hrvatskoj sve odradili i srpska manjina je u Hrvatskom saboru je zastupljena s tri etnička zastupnika i mislim da je to korektno. Što se tiče Srbije, imaju obvezu jer postoji taj međudržavni sporazum koji je ratificiran u Narodnoj skupštini 2005. da osigura zastupljenost hrvatske manjine u narodnoj skupštini i mi ćemo o ponavljati u prijateljskom duhu dok se to ne realizira. Rekao sam Dačiću da bi takav jedan potez koji se nameće, jer se radi o međudržavnom sporazumu, a postoji i Ustav Srbije koji to propisuje, bio jasan znak da Srbija želi graditi prijateljske odnose s Hrvatskom”, rekao je i dodao da će na tom pitanju i dalje inzistirati.

Ne žali zbog gostovanja kod Bujanca

Nije mu žao što je sudjelovao u emisiji Bujica, notornog voditelja i osuđenog dilera kokaina koji od mladosti otvoreno koketira s neonacizmom.

“Odlučio sam kao ministar ostati blizak i ići na lokalne televizije, dao sam intervju Velimiru Bujancu, dobio sam jako puno reakcija pozitivnih i ljudima se to mnogima svidjelo. Meni je važno da mi iz HDZ-a da ostanemo u kontaktu s ljudima da se ne odvojimo od običnih ljudi”, rekao je dodao da ne žali što je Bujancu rekao da je prosvjetitelj i enciklopedist.

“On je nabrojao ljude s kojim sam se sastao i dao sam mu kompliment. Sve je prirodno, meni je važno da ostanemo u kontaktu s ljudima, da se ne odvojimo od običnih ljudi. Meni je važno da ostanem blizak ljudima”, zaključio je Kovač.

Komentiraj