KOLIKO TRAJE DEVET ŽIVOTA Znate li koje vrste mačaka žive najdulje, a koje imaju najkraći životni vijek?

Autor:

Nacional.hr

Studija objavljena 7. svibnja u Journal of Feline Medicine and Surgery, odgovorila je na pitanje koje si često postavljaju vlasnici mačaka – koliko dugo će živjeti njihova ljubimica.

U istraživanju su analizirani podaci gotovo 8000 mačaka koje su uginule između siječnja 2019. i ožujka 2021. godine u Velikoj Britaniji. Sve su bile kućni ljubimci.

Pokazalo se da je prosječni životni vijek mačaka 11,7 godina te da križane mačke žive oko 1,5 godinu dulje od čistokrvnih.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karen Smith (@karen_and_coco)

Burmanske i birmanske mačke žive najdulje,  u prosjeku 14,4 godine, dok je očekivani životni vijek sfinks mačaka upola kraći – samo 6,7 godina – vjerojatno zbog genetske predispozicije za srčana oboljenja ili druge bolesti.

 

 

Ženke u prosjeku žive 1,3 godine duže od mužjaka, a sterilizirane i kastrirane mačke 1,1 godinu duže od mačaka koje nisu sterilizirane, odnosno kastrirane.

Na životni vijek utječe i činjenica je li mačka isključivo u kući ili izlazi. No, teško je dobiti konkretne odgovore jer veterinarske klinike ne bilježe takve podatke.

“Ovo istraživanje daje vlasnicima mačaka i veterinarima više informacija koje trebaju uzeti u obzir pri donošenju važnih odluka u vezi s udomljavanjem, liječenjem ili eutanazijom”, rekao je koautor studije Kendy Teng, epidemiolog za male životinje na Nacionalnom sveučilištu Chung Hsing u Tajvanu za portal Live Science.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.