Južni Sudan je u nedjelju na zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Kuala Lumpuru jednoglasnom odlukom članova primljen u punopravno članstvo krovne svjetske sportske organizacije.

Tako je Južni Sudan postao 206. članica olimpijske obitelji, a njegovi će sportaši imati mogućnost nastupa već na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016.
  • “Pokazali ste autonomiju sporta od politike kad ste, unatoč političkom razmimoilaženju, surađivali u ovom procesu”, istaknuo je Bach
“Ovaj povijesti dan našeg prijema u MOO će biti novi kamen temeljac za promicanje pomirenja, nacionalnog jedinstva, izgradnju mira i društveni razvoj naše mlade nacije”, rekao je predsjednik Nacionalnog olimpijskog odbora Južnog Sudana Wilson Deng Kuoirot u svom obraćanju članovima MOO-a.
“To će dati nadu i inspiraciju mladim naraštajima u našoj zemlji. Obvezali smo se i pridržavat ćemo se olimpijskih načela tolerancije, prihvaćanja, uvažavanja i prijateljstva u cilju izgradnje mlade nacije Južnog Sudana”, dodao je Deng Kuoirot.
Prvu službenu čestitku Južnom Sudanu na prijemu u olimpijsku obitelj uputio je predsjednik MOO-a Thomas Bach te zahvalio Sudanskom olimpijskom odboru za ključnu ulogu koju su odigrali u procesu prijema svojih susjeda.
“Pokazali ste autonomiju sporta od politike kad ste, unatoč političkom razmimoilaženju, surađivali u ovom procesu”, istaknuo je Bach te dodao:
“Veselimo se vašem izlasku na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje ćete po prvi put u povijesti stupati za svojom zastavom. To će vašu državu staviti na kartu svijeta.”
Južni Sudan se s više od osam milijuna stanovnika odvojio od Sudana još 2011. godine, ali su unutrašnje borbe i građanski rat, zbog kojeg je čak dva milijuna ljudi izbjeglo, priječili ulazak države u institucije poput MOO-a.
Posljednja država koju je MOO primio u svoje članstvo prije Južnog Sudana bilo je Kosovo koje je punopravnim članom postalo 9. prosinca 2014. godine.

Komentiraj