Oglasila se supruga Alekseja Navalnog: ‘Putin ga je ubio novičokom…’

Autor:

epa11163083 A general view of the IK-3 penal colony, where Russian opposition leader Alexei Navalny served his sentence and where he died, in Kharp settlement, Yamal-Nenets Region, Russia, 18 February 2024. Russian opposition leader and outspoken Kremlin critic Alexei Navalny has died aged 47 in a penal colony, the Federal Penitentiary Service of the Yamalo-Nenets Autonomous District announced on 16 February 2024. A prison service statement said that Navalny 'felt unwell' after a walk on 16 February, and it was investigating the causes of his death. In late 2023 Navalny was transferred to an Arctic penal colony considered one of the harshest prisons.  EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

Julija Navalna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak je u video poruci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

“Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju”, rekla je Navaljna u video poruci pod nazivom “Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog”.

“Vladimir Putin ubio je mog supruga”, dodala je Navaljna, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.

Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt.

Navalna optužuje ruske vlasti da skrivaju Navalnijevo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova novičoka nestanu iz njegovog tijela. Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubojstvo, rekla je.

Novaja Gazeta objavila gdje je tijelo Alekseja Navaljnog. Bolničar: ‘Bilo je prepuno…’

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navalnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je prema Navaljnijevoj glasnogovornici u ponedjeljak njegovoj majci.

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, priopćeno je iz zatvorske službe. Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od “sindroma iznenadne smrti”, nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz Navaljnijeva tima.

Navalnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i odvjetnicima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Uzrok smrti je ‘neutvrđen’, rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Umro je Aleksej Navalni, najžešći Putinov kritičar

Njegovoj majci i odvjetnicima u ponedjeljak nije bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

“Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor”, tvrdi Jarmiš.

 

Smrću Navaljnog, bivšeg odvjetnika, razjedinjena ruska oporba ostala je bez svojeg najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se predsjednik Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030.

Njemačka zbog Navaljnog pozvala ruskog veleposlanika na razgovor

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak veleposlanika Ruske Federacije u Berlinu na razgovor zbog smrti ruskog oporbenog političara Alekseja Navalnog.

„Politički motivirani proces protiv Navaljnog, kao i mnogih drugih kritičara ruske vlade, kao i neljudski uvjeti zatočeništva pokazuju s kojom brutalnošću rusko pravosuđe postupa prema onima koji razmišljaju drugačije te također i sredstva kojima predsjednik Vladimir Putin potiskuje slobodu mišljenja“, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

U istom priopćenje ministarstvo od Moskve traži oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji.

„Naš respekt je upućen svim onim hrabrim građanima Rusije koji se, unatoč ogromnim pritiscima, zalažu za demokraciju i slobodu“, stoji nadalje u priopćenju, u kojem se navodi kako policija ovih dana u Rusiji privodi i „one koji polažu cvijeće u znak sjećanja na Navaljnog“.

Njemačka vlada istodobno od ruske vlade traži rasvjetljavanje okolnosti smrti Alekseja Navalnog, koji je, prema navodima ruskih vlasti, preminuo u zatvoru prošlog petka, kao i da obitelji dopusti pristup posmrtnim ostacima.

Od petka stotine prosvjednika prosvjeduje ispred ruskog veleposlanstva u središtu Berlina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Denis

prije 5 mjeseci

Ma ne bi rusi... pogotovo ne otrovom... Onaj miš sitnih mudanaca, želi uporno dokazati, da je "njegov" veći, ali mu dokazivanje teško ide, pa se uhvatio otrova ko' naj veća kurva.