Umro je Aleksej Navalni, najžešći Putinov kritičar

Autor:

FILE PHOTO: Russian opposition leader Alexei Navalny, who was jailed for 30 days for calling an unauthorised protest, attends a court hearing in Moscow, Russia August 22, 2019. REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo Photo: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL

Ruski oporbeni političar Aleksej Navalni, jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, preminuo je, objavila je zatvorska služba.

Preminuo je u ruskoj kaznenoj koloniji, a vijest je objavio Reuters. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome. Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navalnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

“Danas se u kaznenoj koloniji broj 3 osuđenih A.A. Navalni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći, koji je brzo stigao. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Liječnici hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika”, stoji u objavi ruske zatvorske uprave.

Navalni je dugo bio trn u oku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, razotkrivajući korupciju na visokim položajima, vodeći kampanju protiv vladajuće stranke Ujedinjene Rusije i orkestrirajući neke od najvećih protuvladinih prosvjeda viđenih posljednjih godina.

Na naslovnice svjetskih medija dospio je prije četiri godine, kada je otrovan nervnim agensom Novičokom. Potom se dobrovoljno vratio u Rusiju, gdje je i uhićen. Od tada je bio u zatvoru. Njegovi pristaše tvrde da je njegovo uhićenje bilo politički motiviran pokušaj da se uguši njegova kritika Putina.

Vijest o njegovoj smrti dolazi nedugo prije predsjedničkih izbora u Rusiji, zakazanih za 17. ožujka, na kojima će se Putin natjecati za svoj peti mandat u potezu koji bi mogao zadržati vlast najmanje do 2030. godine.

I na sudu je kritizirao Putina, nazvavši ga ‘luđakom’ koji je započeo ‘glupi rat’ u Ukrajini. “Ovo je glupi rat koji je započeo vaš Putin”, rekao je Navalni žalbenom sudu u Moskvi putem video veze iz popravne kaznene kolonije. “Ovaj rat je izgrađen na lažima. Jedan je luđak uvukao svoje kandže u Ukrajinu i ne znam što želi s tim – ovaj ludi lopov”, rekao je Navalni o Putinu.

Navalni je u kolovozu prošle osuđen na 19 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, financiranje ekstremističkih aktivista i razna druga kaznena djela. Već je služio kaznu od 11 i pol godina u zatvoru s maksimalnim osiguranjem zbog prijevare i drugih optužbi koje je  poricao. “Ako je zatvorska kazna cijena koju moram platiti za svoje ljudsko prav da kažem stvari koje se moraju izreći (…) neka traže i 113 godina zatvora. Neću se odreći svojih riječi ili djela”, poručio je nakon posljednjeg sudskog ročišta.

Četiri mjeseca kasnije, njegovi odvjetnici rekli su da su izgubili kontakt s njim i da je nestao 17 dana ranije. “Navalni nikada nije bio toliko dugo skrivan”, objavili su njegovi odvjetnici na Telegramu. Nakon podnošenja 680 zahtjeva za lociranje Navalnog, njegov tim je 25. prosinca objavio da su ga “pronašli” u udaljenoj kaznenoj koloniji IK-3 u Kharpu, poznatoj kao “Polarni vuk”, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Početkom ove godine javio se preko Telegrama te se ironično požalio na polarne uvjete u zatvoru unutar Arktičkog kruga. Otkrio je da je zbog svog stava stavljen u samicu ubrzo nakon što je napustio karantenu. “Nije još bilo hladnije od -32”, napisao je u objavi punoj ironije. “Ništa te ne osvježi kao šetnja Jamalom u 6:30 ujutro. Čak i na toj temperaturi možete šetati duže od pola sata samo ako si uspijete uzgojiti novi nos, uši i prste”, dodao je.

Rusija ima dugu povijest sa slučajevima trovanja, mnogi od njih povezuju se s Kremljom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.