Navaljni: “Ovaj rat je izgrađen na lažima. Jedan je luđak uvukao svoje kandže u Ukrajinu”

Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni osudio je u utorak ruskog predsjednika Vladimira Putina na sudskom ročištu uživo, nazvavši ga ‘luđakom’ koji je započeo ‘glupi rat’ u Ukrajini.

“Ovo je glupi rat koji je započeo vaš Putin”, rekao je Navaljni žalbenom sudu u Moskvi putem video veze iz popravne kaznene kolonije. “Ovaj rat je izgrađen na lažima. Jedan je luđak uvukao svoje kandže u Ukrajinu i ne znam što želi s tim – ovaj ludi lopov”, rekao je Navaljni o Putinu.

Najglasniji Putinov kritičar ranije je osuđen na devet godina u koloniji strogog režima zbog prijevare i nepoštivanja suda.

Kremlj je više puta odbacio optužbe Navaljnog o Putinu, za kojeg kaže da je pobijedio na brojnim poštenim izborima u Rusiji od 2000. godine i da je i dalje daleko najpopularniji političar u zemlji.

Potvrđena presuda od devet godina

Inače, rusko je pravosuđe danas potvrdilo presudu od devet godina strogog zatvora za oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. Presuda suda u Lefortovu od 22. ožujka ostaje nepromijenjena i odmah stupa na snagu”, rekao je sudac općinskog suda u Moskvi.

Navaljni, koji već služi zatvorsku kaznu pod “normalnim režimom”, prvostupanjskom presudom 22. ožujka osuđen je na devet godina “strogog zatvora”. Na teret mu se prvenstveno stavlja da je pronevjerio više milijuna rubalja uplaćenih njegovim udrugama za borbu protiv korupcije.

Devetogodišnji zatvor obuhvaća kaznu izrečenu u ožujku 2021. za “prevaru”, a radi se o slučaju iz 2014. u koji je umiješana francuska tvrtka Yves Rocher. Taj 45-godišnjak trenutno služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine za kršenje uvjetne kazne vezano uz prijašnju optužnicu za prevaru, a koja mu je u ožujku ove godine produljena na devet godina jer je proglašen krivim za pronevjeru i nepoštivanje suda.

Odvjetnici Navaljnog su najavili žalbu na presudu.

Navaljni se videokonferencijom obratio iz kažnjeničke kolonije Pokrov oko 100 kilometara od Moskve i kazao sucima da “prezire” njihov sud i sustav. “Ovaj sudski proces nema smisla”, rekao je Navaljni.

“Naravno da ne bih htio biti u ćeliji. Radije bi gledao odrastanje svoje djece, ali pozivam ljude da se ne boje, jer je strah zločin protiv naše budućnosti”, rekao je Navaljni nakon odslušane presude.

Prije nego je uhićen u siječnju 2021. nakon povratka u zemlju iz Berlina, Navaljni se u Njemačkoj oporavljao od posljedica trovanja. Za taj pokušaj likvidacije odgovornim smatra predsjednika Vladimira Putina koji to odlučno odbacuje.

 

Komentiraj