Rusija ima dugu povijest sa slučajevima trovanja, mnogi od njih povezuju se s Kremljom

Autor:

epa08617780 German Bundeswehr paramedics at the clinic after Russian opposition activist Alexei Navalny arrived at Charite clinic in Berlin, Germany, 22 August 2020. Navalny was first placed in an hospital in Omsk, Russia, after he felt bad on board of a plane on his way from Tomsk to Moscow. The flight was interrupted and after landing in Omsk Navalny was delivered to hospital with a suspicion on a toxic poisoning. The hospital management agreed on 21 August 2020 to transport Navalny to a German hospital for further treatment.  EPA/CLEMENS BILAN

EPA/CLEMENS BILAN

 

Sumnja na trovanje najpoznatijeg oporbenog političara Rusije i najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina, Alekseja Navaljnog, tek je posljednje u nizu slučajeva trovanja protivnika i kritičara Kremlja.

Kremlj je u svakom slučaju, pa tako i u ovom posljednjem Navaljnija, negirao bilo kakvu umiješanost, ali otrov je oružje koje ruske sigurnosne službe i zaposlenici Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom koriste već dugo. U nekim su se slučajevima pojavili dokazi koji, čini se, snažno povezuju trovanje sa samim vrhom ruske države, dok su neki ipak ostali obavijeni velom tajne.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon ovog posljednjeg slučaja s Navaljnim izjavio je novinarima da se ne slaže da ‘postoji trend trovanja Putinovih protivnika’. “Složit ćete se da u mnogim zemljama svijeta svaki dan događa puno slučajeva trovanja”, rekao je Peskov i dodao da je svaki slučaj potrebno promatrati pojedinačno.

Ipak, popis onih koji su uznemirili rusku vladu ili sigurnosne službe, a potom su otrovani – poprilično je dugačak.

U svojim prvim godinama, piše ABC, Sovjetski je Savez razvio tajni laboratorij za otrove pod okriljem sigurnosnih službi. Laboratorij je među agentima bio poznat pod imenom ‘kamera’ (što na ruskom znači ‘komora’), desetljećima se specijalizirao za razvoj otrova koji se teško otkrivaju. Još je pod Josifom Staljinom testirao svoje proizvode na zatvorenicima gulaga, kako su izjavili sovjetski prebjezi.

Bivši časnik sovjetske vojne obavještajne agencije GRU, Boris Voldarski napisao je knjigu o programu otrovnih sredstava kojim su se koristili u KGB-u te naveo da u proizvodima laboratorija postoji jedna konstanta. “Oni moraju prikazati smrt ili bolest žrtve prirodnom ili barem izazvati simptome koji će zbuniti liječnike i forenzičke istražitelje. S tim je ciljem ‘Kamera’ razvila svoj potpis – kombiniranje poznatih otrova u oblike koji se ne mogu pratiti”, napisao je 2005. godine Voldarski u članku za Wall Street Journal.

Još tijekom Hladnog rata zabilježeno je nekoliko poznatih slučajeva trovanja. Bugarski disident Georgi Markov preminuo je nakon što ga je agent KGB-a ‘bocnuo’ kišobranom čiji je vrh bio natopljen ricinom. Godine 1957. Nikolaj Khokhlov, inače prebjeg KGB-a, umalo je umro nakon što je popio šalicu kave u koju mu je netko ubacio nepoznati tip talija.

Trovanja pod Vladimirom Putinom događala su se gotovo od početka njegove vladavine. Viktor Juščenko, kandidat na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2004. godine, otrovan je dioksinom. Juščenko je imao nesreću što mu je protukandidat imao potporu Kremlja, a trovanje ga je ostavilo unakaženim.

Iste godine, svijet je obišla vijest o teškoj bolesti proslavljene istraživačke novinarke Ane Politkovskaje, koja se iznenada razbolila i izgubila svijest nakon što je popila šalicu čaja tijekom leta u ruski grad Beslan. Tamo je krenula kako bi izvještavala o talačkoj krizi u školi. Preživjela je trovanje, ali je ubijena vatrenim oružjem dvije godine kasnije, točno na rođendan Vladimira Putina.

SUDSKA FARSA U MOSKVI: Nema pravde za ubijenu novinarku

Ipak, dva slučaja trovanja koja su najbliže povezivala s Putinom dogodila su se u Velikoj Britaniji. Prvo je 2006. godine otrovan Aleksander Litvinenko, bivši časnik ruske obavještajne službe FSB-a, koji je postao glasni kritičar vlasti. On je preminuo nakon što je bio izložen poloniju-210, radioaktivnom izotopu, kojeg mu je netko podmetnuo u čaj u luksuznom hotelu.

Britanska policija kasnije je pokušala podići optužnicu protv dvojice Rusa, Dmitrija Kovtuna i Andreja Lugovoja, dok je britanska javna istraga zaključila da je Putin najvjerojatnije osobno naredio ovaj atentat. Rusija je odbila izručiti spomenuti dvojac, a Lugovoj je na kraju završio – u ruskom parlamentu.

Špijunski triler u Londonu: Otrovani agent žrtva sukoba Putin – Berezovski

Još jedan bivši ruski obavještajac – Sergej Skripal – gotovo je preminuo kada je 2018. godine otrovan nervnim agensom u engleskom gradu Salisburyju. Britanski istražitelji identificirali su otrov kao novičok, koji je razvio Sovjetski savez u sklopu tajnog programa kemijskog oružja. Uz Skripala, otrovana je i njegova kćer Julija.

Rusija je ponovno demantirala da ima ikakve veze s trovanjem, ali britanska je policija uspjela ući u trag dvojici muškaraca, koji su kasnije identificirani kao službenici ruske vojne sigurnosne službe. Utvrđeno je da su obojica, Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin, prehodno dobili najviša ruska državna odlikovanja, koje im je osobno dodijelio Putin.

PUTIN “Skripalj je gad i izdajica”

Za slučaj trovanja Navaljnog, navode stručnjaci, možda ipak nisu odgovorni u Kremlju. Navaljni se proslavio istragama navodne korupcije među ruskim moćnicima i ima mnogo neprijatelja. Ipak, odabir otrova kao sredstva obično znači sudjelovanje ruskih sigurnosnih službi. “Bez obzira radi li se o pokušaju ubojstva ili samo o zastrašivanju, trovanja su uglavnom uvijek nekako povezana sa sigurnosnim službama”, napisala je krajem prošlog mjeseca Tatjana Stanovaja, znanstvenica iz Centra Carnegie u Moskvi. Dodala je da ne vjeruje da je Kremlj naredio ovaj pokušaj ubojstva. Stanovaja je navela da vjeruje da su napad na Navaljnog najvjerojatnije izvele moćne osobe koje su radile ‘na svoju ruku’. Ili su, dodaje, potpuno ravnodušne prema reakciji Kemlja ili su mislile da će ih to zadovoljiti.

Za sada, slučaj Navaljnog najsličniji je s trovanjem Vladimira Kara-Murze. On je bio prodemokratski aktivist skupine koju je financirao Putinov protivnik Mihail Hodorovski. Kara-Murza je 2015. i 2017. godine dvaput gotovo umro, nakon što su mu organi iznenada počeli otkazivati. Francuski laboratorij u njegovoj je krvi pronašao visoku razinu teških metala, ali otrov nisu uspjeli identificirati.

NOVI RASPUTIN? Ruskog disidenta dvaput pokušali otrovati, ali spreman je za nastavak borbe protiv Putina

Član protestne skupine Pussy Riot, Pjotr Verzilov, prije dvije godine iznenada se srušio i teško razbolio. Prevezen je u Njemačku na liječenje, gdje su ga stavili u induciranu komu, a tamošnji su liječnici kazali da je otrovan. Verzilov je preživio i krajem prošlog mjeseca pomogao je da se Navaljni zrakoplovom prebaci u Njemačku. Kazao je da su simptomi Navaljnog vrlo slični onima kakve je on imao, a za oba sluačaj trovanja optužio je osobno ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Berlinski liječnik kaže da je Putinov kritičar vjerojatno otrovan

Bolnica Charité, u kojoj se nalazi Navaljni, izvijestila je da je analiza pokazala da Navaljni pati od trovanja inhibitorima holinesteraze, kemikalijama koje pripadaju vrlo širokoj skupini tvari – od pesticida i lijekova do vojnih nervnih agensa, među njima i novičok. Njemačka je objavila da su testovi provedeni u vojnom laboratoriju potvrdili da je Navaljni otrovan upravo novičokom.

Novičok, smrtonosni sovjetski otrov

Dugogodišnji stručnjak za ruske sigurnosne službe i autor knjige ‘The Compatriots’, koja govori o povijesti ruske špijunaže u inozemstvu, uključujući slučaje trovanja, Andrej Soldatov, izjavio je da ne vjeruje da bi osoba s reputacijom Navaljnog mogla postati meta bez ‘zelenog svjetla’ Kremlja.

“Slušam to već godinama, od slučaja Politovskaje, preko Litvinenka i Skripala – da to ne može biti Kremlj, već netko tko pokušava ugoditi Kremlju. Ali, problem s ovim argumetnom je taj što 2020. godina nije onakva kakve su bile 2004. ili 2006. Prostor za bilo kakve nedozvoljene aktivnosti tajnih službi, posebno u tako osjetljivom području, vrlo je ograničen. Zaista je teško zamisliti da bi se netko usudio učiniti nešto tako drastično, bez da si prvo osigura neki sporazum, da bude siguran da je na sigurnoj strani”, rekao je nedavno Soldatov.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.