NOVI RASPUTIN? Ruskog disidenta dvaput pokušali otrovati, ali spreman je za nastavak borbe protiv Putina

Screenshot/YouTube

Ruski disident Vladimir Kara-Murza, predvodnik kampanje za demokraciju, dvaput je izbjegao smrt trovanjem. Još se uvijek oporavlja od posljednjeg pokušaja trovanja, koji se dogodio prije šest tjedana. Trenutno se nalazi u svojoj kući u Washingtonu, ali najavljuje kako je spreman nastaviti svoj posao kao vodeća figura u ‘demokratskoj opoziciji’ režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Liječnici kažu da teće trovanje neću preživjeti”, rekao je Murza za Independent, navodeći kako nije nikakav heroj, već samo tvrdoglav. 35-godišnji Murza kaže da ga je prije šest tjedana spasila činjenica da se nalazio među ljudima koji su odmah pozvali Hitnu. Prvo trovanje dogodilo se u svibnju 2015. godine. “Malo je reći da sam zabrinut jer me već dvije godine pokušavaju ubiti”, ispričao je.

“Ne znam tko stoji iza svega, ali potpuno sam siguran u razlog zašto. Nisu me pokušali zastrašiti, već ubiti. Liječnici su mi rekli da je u oba slučaja trovanja šansa da preživim bila oko pet posto. To nije način da nekoga zastrašiš, to je način da ga ubiješ”, poručuje.

Uvjeren je da ga pokušavaju ubiti zbog njegovih političkih aktivnosti u Rusiji. “Ne znam da je Putin naručio moje ubojstvo, ali nema sumnje u to da je politički motivirano. Dva su me puta pokušali ubiti. Radilo se o vrlo sofisticiranom otrovu, znog kojeg se vaše tijelo potpuno isključi za šest sati. Nisam ništa primjetio, a poslalo smo uzorke u laboratorij u Francuskoj gdje su otkrili tragove teških metala, ali ne i o kojem se otrovu radi”, rekao je Murza.

Zbog činjenice da ne znaju o kojem se otrovu radi, Murza je uvjeren da iza svega stoji netko tko je povezan s ruskim obavještajnim službama. Murza se zalagao za uvođenje Magnitskyjevog zakona, koji sprečava onima koji krđe ljudska prava Rusiji da zadrže svoje bogatstvo u zapadnim zemljama. Zakon je dobio ime po Sergeju Magnitskyju, ruskom odvjetniku koji je preminuo u zatvoru 2009. godine.

Murza kaže i kako je oduvijek znao da je vrlo opasno biti opozicija Putinovu režimu, ali poručuje i kako neće odustati. “Znamo za mnogo ljudi koji su protjerani iz Rusije, zatvoreni i ubijeni. Rizici su postali puno opipljiviji kada je ubijen Boris Nemtsov, koji mi je bio blizak prijatelj”, objašnjava.

Poručuje kako su Nemtsova ubili jer je bio najsnažniji oporbeni vođa. “Bio je jedinstven. Prošle su već dvije godine, a nitko ga nije zamijenio. Postoji ruska poslovica koja kaže da nitko nije nezamijenjiv. To jednostavno nije točno. Boris je bio nezamijenjiv, i oni su to znali. Zato su ga i ubili”, ističe.

Dodaje kako se režim ne boji njega, koji organizira okupljanja diljem zemlje, već se boje da ne završe na popisu sankcija. “Ovaj je režim sličan onome u Sovjetskom savezu, gdje smo imali cenzuru medija, ograničene slobode, neslobodne izbore, političke zatvorenike. Jedina razlika je što članovi sovjetskog Politbiroa nisu držali novac u zapadnim bankama ni slali djecu u britanske škole”, objašnjava Murza dodajući kako se radi o ‘diktaturi Trećeg svijeta koja želi zadržati mogućnosti zapadnih demokracija’.

Za kraj je poručio kako ništa ne traje zauvijek – pa tako ni Vladimir Putin. “Na svakom skupu srećem ljude koji žele da Rusija postane normalna, demokratska europska zemlja. To mi daje nadu”, zaključio je Murza.

Komentiraj