Patrik Macek/PIXSELL

Izvidi protiv Jakovine šire se i na njegove suradnike

Nacional već puna tri tjedna čeka konkretne odgovore o toj aferi od Ministarstva poljoprivrede, koje slučaj nevoljko komentira

Na udaru hrvatskih pravosudnih organa u aferi oko poticaja za ruralni razvoj, osim bivšeg ministra Tihomira Jakovine mogli bi se naći i njegovi bliski suradnici. Nacional je saznao da se DORH počeo interesirati za ulogu Nade Trgovčević Letice, bivše načelnice Sektora za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, i njenog nasljednika, aktualnog šefa tog sektora i pomoćnika ministra poljoprivrede Maria Njavre.

Afera oko dodjele poticaja iz Mjere 4 Ruralnog razvoja RH velikim poljoprivrednim tvrtkama, prošlog tjedna bila je glavna tema prepucavanja u Hrvatskom saboru, a o njoj su pisali gotovo svi hrvatski mediji. Nacional je prvi hrvatski medij koji je pisao o toj aferi još prije tri tjedna, kada smo objavili da su, suprotno pravilima Europske komisije, sredstva dobile tvrtke Ivice Todorića, Josipa Pipunića i Mirka Ervačića. U međuvremenu o toj aferi i ulozi bivšeg ministra Tihomira Jakovine pisali su gotovo svi hrvatski mediji, ali gotovo nitko nije spomenuo zbog kojih tvrtki je reagirala Europska komisija.

Riječ je o dvjema tvrtkama u vlasništvu Agrokora, PIK Vinkovci i Vupik, koje su zajedno trebale trebale dobiti oko 46 milijuna kuna, odnosno svaka po 23 milijuna. Pet tvrtki u vlasništvu kompanije Žito d.o.o. čiji je vlasnik Marko Pipunić, iz programa za Ruralni razvoj trebalo bi dobiti 202 milijuna kuna. Tvrtke Salami Aurea i Copadio Prosciutto Pannonico trebale su dobiti svaka po 38 milijuna kuna, tvrtka Floccus 32 milijuna kuna, a Argumentum Vitae 17 milijuna kuna. Na popisu su i tri tvrtke u vlasništvu Osatina grupe Mirka Ervačića, Nova natura, Vego Plantis i Mesna industrija Natura, koje su zajedno trebale dobiti 72 milijuna kuna, a dodatnih 38,5 milijuna kuna samostalno je trebala dobiti Osatina grupa. O imenima ovih tvrtki u protekla tri tjedna šutio je i ministar poljoprivrede Davor Romić koji o aferi cijelo vrijeme govori u rukavicama, iako ima mogućnost ponišititi natječaj i cijelu stvar vratiti na početak. Zanimljivo je i da pitanja koja je Nacional prije više od tri tjedna poslao u Ministarstvo poljoprivrede još uvijek čekaju odgovore. Za razliku od našeg Ministarstva u Europskoj komisiji su puno ažurniji pa na upite medija odgovaraju isti dan.

Naime, Nacional je prošlog tjedna zatražio i reakciju na ovu aferu od Europske komisije, a Daniel Rosario, glasnogovornik povjerenika za trgovinu i poljoprivredu, odgovorio nam je da Europska komisija i povjerenik Phil Hogan ne mogu komentirati ovaj slučaj dok traje istraga i dok se ne donese konačna odluka. “Europska komisija ima vrlo stroga pravila o tome kako se novac iz fondova može potrošiti i ima mogućnost povući dio sredstava ako se dokaže da države članice nemaju dobro razvijen sustav kontrole trošenja sredstava iz EU fondova”, izjavio je za Nacional Daniel Rosario, glasnogovornik povjerenika za trgovinu i poljoprivredu.

Nacional je od Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) dobio potvrdu da je ta agencija od Europske komisije 25. travnja 2016. zaprimila pismeno očitovanje glede pojedinih mjera ruralnog razvoja, u kojem se navode uočene slabosti u ključnim kontrolama u vezi s Mjerom 4, za što su predviđene i financijske korekcije. Iz ARPA-e su tako potvrdili informaciju koju je Nacional dobio od nekoliko malih poljoprivrednika koji sumnjaju da novi ministar poljoprivrede štiti bivšeg ministra Tihomira Jakovinu koji je iz natječaja za Mjeru 4 Ruralnog razvoja Hrvatske, suprotno preporukama Europske komisije, izbacio odredbu kojom se sprječava dodjela sredstava tvrtkama istog vlasnika te je tako neprimjereno pomogao tvrtkama u vlasništvu Ivice Todorića, Marka Pipunića i Mirka Ervačića, koje su ukupno dobile gotovo 360 milijuna kuna na natječaju za Mjeru 4 iz programa Ruralnog razvoja. Europska komisija je od Hrvatske zatražila da spriječi dodjelu sredstava tvrtkama koje imaju istog vlasnika i koje se prijavljuju za iste projekte. Ako Ministarstvo poljoprivrede ne promijeni tu praksu, vrlo lako je moguće da se Hrvatska nađe pod sankcijama i da se smanje sredstva namijenjena hrvatskoj poljoprivredi.

Između ostalog, u izvješću revizije stoji kako postoje ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, što dokazuju sljedeći utvrđeni elementi: sporne tvrtke imale su iste vlasnike, istu adresu provedbe, neke tvrtke kojima su dodijeljene potpore osnovane su samo tri mjeseca prije natječaja, projekti za koje su se tvrtke istih vlasnika prijavile potpuno su komplementarni, navedena je ista osoba za kontakt te su sporne tvrtke točno ili približno točno zatražile iste iznose potpora koji su bili na granici za Mjeru. Također se navodi da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri sporne tvrtke, koje su revizori pregledali, tretirala kao pojedinačne iako se radi o povezanim poduzećima te je svakoj dodijelila pet milijuna eura.

Zbog svega navedenog Državno odvjetništvo je prošlog tjedna potvrdilo da je pokrenulo izvide oko cijelog slučaja. “DORH poduzima zakonom propisane radnje vezano za sporne projekte i korištenje sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj, za vrijeme mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine”, potvrđeno je u petak iz DORH-a, iako bivši ministar i dalje tvrdi da u njegovim postupcima nema sumnjivih radnji.

Komentiraj