Izvedbom “Izrael u Egiptu” zbor Ivan Goran Kovačić slavi 75 godina

Autor:

13.06.2022., Zagreb -  Blagdan Svetoga Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Bazilici Svetog Antuna Padovanskog. Svakog 13. lipnja vjernici se okupljaju u zupama kako bi proslavili blagdan, a posebnost je blagoslov djece i cvijeca, ponajvise ljiljana koji se smatraju njegovim cvijetom. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, na kojemu će s Hrvatskim baroknim ansamblom izvesti “Izrael u Egiptu” Georgea Friedricha Händela, održat će se u utorak, 3. listopada, u zagrebačkoj bazilici sv. Antuna Padovanskog, u povodu 75. rođendana zbora.

Izvest će barokni oratorij “Izrael u Egiptu” Georga Friedricha Händela, pod ravnanjem umjetničkog voditelja Ivana Šćepanovića. Solističke dionice otpjevat će sopranistice Anabela Barić i Josipa Bilić, kontratenor Franko Klisović, tenor Mislav Lucić te baritoni Marin Čargo i Benjamin Šuran.

“Izrael u Egiptu” biblijski je oratorij nastao 1739. godine. Ansambl ga je zadnji put izveo prije 75 godina. Libreto se u potpunosti sastoji od odabranih odlomaka iz Starog zavjeta. Uz zvukove tuče, munja, zujanja muha i skakutanja žaba, vodi nas kroz sve pošasti Egipta, pa sve do prelaska Crvenog mora, dok pratimo Mojsija i djecu Izraelovu kroz uzbudljivu priču o Izlasku odabranog naroda iz sužanjstva, kaže se u priopćenju.
Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine, a vodili su ga ugledni hrvatski glazbenici – Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević, Saša Britvić i Luka Vukšić, od 2023. Ivan Šćepanović.
Hrvatski barokni ansambl (HRBA), specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama, utemeljen je 1999. godine. Ansambl surađuje i s Vokalnim ansamblom Antiphonus i sa zborovima Cantores Santi Marci i “I. G. Kovačić”. Dobitnik je niza nagrada. Ravnateljica Ansambla je violinistica Laura Vadjon.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.