Najpoznatiji hrvatski Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove

Autor:

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove. Velika audicija za najpoznatiji hrvatski amaterski zbor održat će se u dva termina – u subotu 8. listopada i u utorak 11. listopada u 19 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dvorana B5, Unska 3, Grad Zagreb.

Princip audicije je izuzetno jednostavan i lak za kandidata. Dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni niti glazbena naobrazba niti glazbeno iskustvo, jer zbor Ivana Gorana Kovačića je mjesto gdje se potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Preko stotinu Goranovaca, predvođenih maestrom Lukom Vukšićem s nestrpljenjem iščekuju nove članove obitelji Akademskoga zbora IGK!

Članstvo u ‘Goranovcima’ donosi užitak muziciranja, druženja, putovanja, ali i dašak zvjezdanog glamura pod svjetlima pozornice. Zbog čestih proba viđaju se tri puta tjedno, što atmosferu u Zboru čini opuštenom i prijateljskom. U ovom, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK proteklih je godina surađivao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element…

Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog Oscarovca, Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su, na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Zapjevali su na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske. Rado su se odazvali i pozivima na koncerte povodom Dana grada Zagreba na Trgu Franje Tuđmana i Dana državnosti na Bundeku, na otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, Gričke ljetne večeri 2016. te na humanitarne koncerte Korak u život, Koncert za život za Zakladu Ana Rukavina te koncert Rotaryja za kupnju aparata za rano otkrivanje problema s vidom kod novorođenčadi u Klaićevoj bolnici. Ljetos su oduševili Mozartovim Requiemom na Niškoj tvrđavi.

Kruna djelovanja obitelji Goranovaca svakako je još jedna nagrada Porin, koju su ove godine osvojili u kategoriji ‘Najbolji album klasične glazbe’: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. (Podsjetimo, prvoga Porina Goranovci su dobili 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji ‘Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)’.

U obitelji Goranovaca svojedobno su bili i neki poznati članovi iz hrvatskog javnog života – glazbenici Arsen Dedić i Vice Vukov, televizijski voditelj Aleksandar Stanković, novinar Domagoj Jakopović Ribafish. Generacije koje su prošle kroz zbor dio su snažne tradicije i društvene uloge institucije IGK u Hrvatskoj. Akademski zbor IGK postoji 68 godina, tijekom kojih je s 4000 aktualnih i bivših članova održao 200 proba godišnje, nastupao u 20 zemalja, 60 gradova, na 15 jezika, s 30 orkestara te je pod ravnanjem 60 dirigenata održao više od 1600 koncerata i na njima izveo bezbroj skladbi.

Izbor kritika nedavnih koncerata:

Koncert s Enniom Morriconeom, Arena Zagreb, 11. travnja 2015.
”Što se tiče zbora, iskusnih goranovaca, tu s punom odgovornošću tvrdim da je nastup odrađen savršeno.” Ivan Vanja Runjić, jutarnji.hr

Koncert s Andreom Bocellijem, Arena Zagreb, 29. studenog 2014.
”Pri izvedbi “Di quella pira”, također iz Trubadura, zbor Ivana Gorana Kovačića i Andrea ostvarili su glazbenu simbiozu od koje su se dizali trnci. (…) Pjevajući “Nessun dorma”, Bocelli i zbor uz instrumentalnu pomoć Zagrebačke filharmonije, svojim su glasovima izazvali, usudim se reći, vulkansku erupciju glazbe, koja se poput lave prelila preko cijele dvorane, okamenivši nas na trenutak svojom ljepotom.” Draženka Stančić, muzika.20minuta.hr

Händel: Mesija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, 6. lipnja 2012.
”Najveće pohvale zaslužuje međutim Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, koji je nastupio u iznimno velikom sastavu, kao glavni sudionik izvedbe. Pokazao je odličnu formu zahvaljujući svojem zborovođi Luki Vukšiću. Mladenački glasovi ujednačene kvalitete i nosivosti, dobro impostirani i dinamički ukroćeni, pružili su nezaboravne trenutke s upečatljivim brojevima uključujući i slavnu Alleluju na završetku drugog dijela i fugu sa snažnom gradacijom na samome kraju. Publika je s punim pravom ispratila tu impresivnu izvedbu Händelova Mesije pod ravnanjem iskusnog maestra Uroša Lajovica dugim pljeskom.” Višnja Požgaj, klasika.hr
Koncert s Maksimom Mrvicom, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, 10. veljače 2012.
”Nećemo pretjerati ako kažemo da su zapravo orkestar Zagrebačke filharmonije i odličan Akademski zbor Ivan Goran Kovačić na momente i potpuno zasjenili samu zvijezdu večeri, naročito pri izvedbi legendarne Carmine Burane Carla Orffa koja je očekivano dobila i najjači i najduži pljesak u dvorani, što je s obzirom na popkulturnu popularnost ove skladbe sasvim sigurna karta za uspjeh.” soundguardian.com

Koncert za život, Orff: Carmina Burana, 29. ožujka 2011.
”No, zato je tu kao i uvijek Akademski zbor Ivan Goran Kovačić da popravi stvar. Pod vodstvom Luke Vukšića profilirali su se u vjerojatno najbolji zbor u Hrvatskoj (konkurencija je jedino zbor splitskog HNK), a njihova pojava s preko stotinu pjevača u Lisinskom djeluje moćno, što je točno ono što treba da bi Carmina Burana zvučala kako treba.” soundguardian.com

O Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić:

Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” utemeljen je 1948. godine. Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Od početka 2003. godine umjetnički je voditelj Luka Vukšić. Asistent umjetničkog voditelja je Veton Marevci.

Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika. Među njima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff, Gerd Albrecht, Kazushi Ono, Alun Francis, Hans Graf, Kurt Masur, Dmitrij Kitajenko, Valerij Gergijev i Sir Neville Marriner. Među solistima koji su pjevali s ‘Goranovcima’ su pjevačke legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš – Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i mnogi drugi.

Zbor je ostvario mnogobrojna inozemna gostovanja u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Kini, Koreji, Mađarskoj, Makedoniji, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Vatikanu i Velikoj Britaniji, a nastupao je na međunarodnim festivalima Maggio Musicale Fiorentino, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, Bečkim svečanim tjednima, XXI. Festivalu francuske glazbe u La Chaise Dieuu, Festivalu Ljubljana, Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Pulskom ljetu.

Među uglednim orkestrima s kojima je Zbor nastupao su Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar gradskog kazališta u Firenzi, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bari, Orkestar glazbene mladeži Njemačke, Slovenska filharmonija i Sarajevska filharmonija.

Zbor kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom.

Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu “Vladimir Nazor”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)