IZRAEL PROSVJEDUJE: Donesena nova rezolucija UNESCO-va povjerenstva o Jeruzalemu

FaH

Povjerenstvo UNESCO-a donijelo je u srijedu rezoluciju u kojoj izražava žaljenje zbog “nezakonita iskapanja” Izraela u staroj gradskoj jezgri Jeruzalema, spomenuvši Plato džamija, na štetu židovske države, koja ga zove Brdo hrama, rekli su sudionici za AFP.

Nova rezolucija dolazi osam dana nakon rezolucije Izvršnog vijeća te organizacije na istu temu koja je razbjesnila Izrael.

Povjerenstvo za kulturnu baštinu u koje ulazi 21 zemlja članica, konsenzusom je donijelo ovaj tekst na prijedlog Kuvajta, Libanona i Tunisa, u kojemu se izražava žaljenje zbog “štete” i “nezakonita iskapanja” Izraela u staroj gradskoj jezgri Jeruzalema i traži se od njega da poštuje status quo na svetim mjestima, navodi se u nacrtu kojega je presliku dobio AFP.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu ocijenio u priopćenju da je rezolucija UNESCO-va povjerenstva “nastavak teatra apsurda. Ekstremističke islamističke snage uništavaju džamije, crkve i arheološka nalazišta, a Izrael je jedina zemlja u regiji koja ih čuva i osigurava vjersku slobodu za sve religije. Osuditi treba UNESCO-vo povjerenstvo za kulturnu baštinu, a ne Izrael”, rekao je.

Glavni tajnik PLO-a Saeb Erekat ja pak u priopćenju optužio Izrael da vodi “orkestriranu kampanju” kako bi “ozakonio aneksiju” istočnog Jeruzalema. “Protivno onome što tvrdi izraelska vlada, UNESCO-va rezolucija treba potvrditi važnost Jeruzalema za sve tri monoteističke religije, kršćanstvo, judaizam i islam”, rekao je.

UNESCO-vo Izvršno vijeće je 18. listopada donijelo rezoluciju o istočnom Jeruzalemu (palestinski dio Jeruzalema) radi zaštite palestinske kulturne baštine u kojoj se niječe tisućljetna povezanost židova i grada. Izrael je odmah prekinuo suradnju s tom organizacijom.

Komentiraj