IZRAEL NAPAO IRAN Eksplozije kod nuklearnih postrojenja. Sastaje se G7, stižu reakcije

Autor:

Screenshot/X

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu. 

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu“, izvijestila je agencija Fars.

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv “objekta za koji se sumnja da je dron“, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”.

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

Egipat je ‘duboko zabinut’

Egipat kaže da je duboko zabrinut zbog kontinuirane međusobne eskalacije između Izraela i Irana, javlja Reuters. U priopćenju objavljenom u petak, Egipat je upozorio na posljedice širenja sukoba i nestabilnosti u regiji.

Kina: I dalje ćemo raditi na deeskalaciji

Kina je u petak rekla da će “nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u deeskalaciji” napetosti na Bliskom istoku, javlja agencija France-Presse (AFP). “Kina se protivi svim radnjama koje dodatno eskaliraju napetosti i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u deeskalaciji”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian. Kina je blizak partner Irana, njegov najveći trgovinski partner i glavni kupac iranske sankcionirane nafte.

SAD je nekoliko puta javno pozivao Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Teheran kako bi upravljala napetostima u regiji. Glavni pekinški diplomat Wang Yi održao je ovaj tjedan razgovore sa svojim iranskim kolegom, a državni mediji izvijestili su da je Teheran rekao da je “spreman na suzdržanost” nakon svog prvog napada na teritorij Izraela.

Ursula Von der Leyen: Apsolutno je neophodno da se sve strane suzdrže od daljnjih akcija

Predsjednica Europske komisije pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od eskalacije situacije na Bliskom istoku. “Apsolutno je neophodno da regija ostane stabilna i da se sve strane suzdrže od daljnjih akcija”, rekla je Ursula von der Leyen.

Čelnici zemalja G7 će razgovarati o današnjem napadu

Čelnici G7 trebali bi tijekom trodnevnog sastanka u Capriju u Italiji raspravljati o noćašnjim eksplozijama u Iranu. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani kaže da je razgovarao s veleposlanikom u Iranu i da prati razvoj događaja. Dodao je da trenutačno “nema kritičnih pitanja” za talijanske državljane koji žive u Iranu te da G7 želi apsolutnu deeskalaciju.

Ministrica vanjskih poslova Kanade Melanie Joly je rekla da njezin tim pozorno prati situaciju.

IAEA: Nema šteta na iranskim nuklearnim lokacijama

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kaže da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama. U objavi na Twitteru, agencija je rekla da nastavlja vrlo pažljivo pratiti situaciju i poziva na krajnju suzdržanost sa svih strana, naglašavajući da “nuklearna postrojenja nikada ne bi trebala biti meta u vojnim sukobima”. Eksplozije su se čule u području Isfahana, mjesta povezanog s nuklearnim programom zemlje.

Iranska državna televizija ranije je navela da su sve atomske lokacije u tom području “potpuno sigurne”. General Siavosh Mihandoost, lokalni vojni zapovjednik, kaže da “incident nije prouzročio nikakvu štetu” oko Isfahana.

‘Izrael upozorio SAD da će napasti’

Izrael je upozorio SAD da namjerava izvesti napad na Iran, piše BBC, navodeći kako su tu informaciju američkim medijima dali neimenovani dužnosnici.

I NBC i CNN, pozivajući se na spomenute neimenovane izvore, prenose informaciju da je Izrael unaprijed upozorio Washington da će se napad dogoditi, te da Amerika nije podržala tu akciju.

Iran: Nije bilo raketnog napada, srušili smo dronove

Službenik iranske državne agencije na X-u je izravno negirao raketni napad na Iran. “Nije bilo zračnog napada s vanjskih granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje”, objavio je Hoseein Dalirian.

Rekao je da je Izrael “samo izveo neuspješan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima, koji su oboreni”.

Iranski državni mediji izvijestili su o incidentu na sličan način, rekavši da su sustavi protuzračne obrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tijekom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izvješća o izravnom udaru ili eksploziji. Dodaje se da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

Iranski general: Nema štete, zvuk koji se čuo je bio od protuzračne obrane

Iranski državni mediji citiraju generala vojske u pokrajini Isfahan koji je rekao da nema izvješća o šteti.

“Jak zvuk koji se čuo u Isfahanu nastao je zbog pucanja protuzračne obrane na sumnjive objekte. Nije bilo štete“, kaže on.

Analitičar: Isfahan logična meta

Vojni analitičar Sky Newsa Michael Clarke rekao je da bi Isfahan “bio logična meta” jer se tamo nalazi jedno od najmanje osjetljivih nuklearnih pogona.

“To je istraživačka lokacija, tamo radi oko 3000 znanstvenika i nema dokaza da je pogođen nuklearni pogon“, dodao je.

“Ali činjenica da je Isfahan jedan od gradova u kojem se dosta radi na nuklearnom programu, to je simbolički vrlo važno, jer Izraelci pokazuju da se ne boje krenuti u napad na ta mjesta.”

Od Izraela do Isfahana ima više od 1000 milja, što sugerira da ovo nije bio napad dronom, rekao je Clarke, dodajući da su u napadu “gotovo sigurno” ispaljene rakete tipa Jericho.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.