NOVA PRIJETNJA Iran: Nećemo čekati 12 dana na reakciju. Borrell: Moramo ubaciti u rikverc!

Autor:

epa11280624 Iranians hold a mock missile during a celebration following Iran's attack on Israel, at the Palestine square, in Teheran, Iran, 15 April 2024. Iran's Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) launched drones and rockets towards Israel late on 13 April 2024, Iranian officials said.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

“Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja”, rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u “roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira”.

Iran je tijekom vikenda izveo napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael kao odgovor na nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Damasku za koji je optužio Izrael. Iranski napad bio je zaustavljen i nije prouzročio štete ni ljudske žrtve.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor.

DALJNJA ESKALACIJA? Izrael objavio: Odgovorit ćemo na iranski napad

Borrell: Na rubu litice smo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacije David Cameron pozvali su u ponedjeljak Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom.

“Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije“, rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. “Situacija je danas jako nestabilna.” Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

“Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan… To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini.

SKUPOCJENI RAT Izrael je za obranu potrošio više od milijardu dolara, a Iran za napad manje od sto milijuna

Tijekom video-konferencije čelnika zemalja skupine G7 u nedjelju, “mogu vam reći da je naša ocjena situacije bila identična”, rekao je. “I naš apel je jako jasan: Iran mora zaustaviti tu agresiju”, rekao je Scholz, koji je u nedjelju počeo trodnevni posjet Kini.

Cameron je pozvao Izrael da ne odgovara na iranski napad i savjetovao mu da bi trebao “misliti glavom jednako kao i srcem” jer je iranski napad bio gotovo potpuni neuspjeh. Naglasio je da poziva Izrael da ne eskalira napetosti na Bliskom istoku.

“Na mnogo načina to je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je bio gotovo potpuni neuspjeh i pokazali su svijetu da su zao utjecaj u regiji spreman to učiniti. Stoga se nadamo da neće biti osvetničkog odgovora”, rekao je za Sky News.

“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News. Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.

Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.

‘REVOLUCIONARNA GARDA JE TERORISTIČKA ORGANIZACIJA’ Izrael u diplomatskoj akciji poziva na sankcije protiv Irana

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.