DALJNJA ESKALACIJA? Izrael objavio: Odgovorit ćemo na iranski napad

Autor:

epa11277429  A view shows drones or missiles vying for targets at undisclosed locations in northern Israel, early 14 April 2024. According to the Israeli army IDF on early 14 April Iran launched missiles from its territory toward the territory of the State of Israel. The IDF called called for people to be alert and act according to the Home Front Command’s guidelines.  EPA/ATEF SAFADI

EPA/ATEF SAFADI

Načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Herzi Halevi u ponedjeljak je otkrio da će napadi Irana na Izrael, koji su se dogodili proteklog vikenda, “dobiti odgovor”.

Halevi je rekao da Izrael gleda unaprijed i razmatra sljedeće korake. “Ovo lansiranje tolikih raketa, krstarećih projektila i bespilotnih letjelica na teritorij Države Izrael naići će na odgovor”, rekao je novinarima, prenosi BBC.

Njegove primjedbe dolaze nakon što se izraelski ratni kabinet sastao kako bi razmotrio svoj odgovor na to što je Teheran ispalio više od 300 projektila prema Izraelu.

Izraelski ratni kabinet održao je danas svoj treći sastanak u 48 sati, nakon čega su mediji objavili da je cilj Izraela nauditi Iranu bez izazivanja sveopćeg rata. Izvješća su također sugerirala da Izrael želi krenuti u akciju protiv Irana u koordinaciji sa SAD-om – iako je Amerika rekla da neće biti uključena u protuofenzivu na Iran.

‘BLISKI ISTOK JE NA RUBU’ Netanyahu okupio ratni kabinet, svi se boje eskalacije sukoba! Iran: Cijenite našu suzdržanost

Macron, Scholz i Cameron pozvali na izbjegavanje daljnje eskalacije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacije David Cameron pozvali su u ponedjeljak Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika. Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja.

Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije“, rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. “Situacija je danas jako nestabilna.”

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

“Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan… To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini.

SKUPOCJENI RAT Izrael je za obranu potrošio više od milijardu dolara, a Iran za napad manje od sto milijuna

Tijekom video-konferencije čelnika zemalja skupine G7 u nedjelju, “mogu vam reći da je naša ocjena situacije bila identična”, rekao je.

“I naš apel je jako jasan: Iran mora zaustaviti tu agresiju”, rekao je Scholz, koji je u nedjelju počeo trodnevni posjet Kini.

Cameron je pozvao Izrael da ne odgovara na iranski napad i savjetovao mu da bi trebao “misliti glavom jednako kao i srcem” jer je iranski napad bio gotovo potpuni neuspjeh.

Naglasio je da poziva Izrael da ne eskalira napetosti na Bliskom istoku.

“Na mnogo načina to je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je bio gotovo potpuni neupjeh i pokazali su svijetu da su zao utjecaj u regiji spreman to učiniti. Stoga se nadamo da neće biti osvetničkog odgovora”, rekao je za Sky News.

DOBRO VAM IDE I BEZ NAS Biden kaže da SAD neće sudjelovati u protunapadu Izraela na Iran

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.