DOBRO VAM IDE I BEZ NAS Biden kaže da SAD neće sudjelovati u protunapadu Izraela na Iran

Autor:

U.S. President Joe Biden delivers virtual remarks at the National Action Network Convention in the South Court Auditorium of the White House April 12, 2024. Credit: Ken Cedeno / Pool via CNP.
12 Apr 2024
Pictured: U.S. President Joe Biden delivers virtual remarks at the National Action Network Convention in the South Court Auditorium of the White House April 12, 2024. Credit: Ken Cedeno / Pool via CNP.,Image: 864353811, License: Rights-managed, Restrictions: NO Australia, New Zealand, Unknown Country, Model Release: no, Credit line: Ken Cedeno - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ken Cedeno - Pool via CNP/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Države neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi protiv Irana, rekao je dužnosnik Bijele kuće u nedjelju.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael kao odgovor na navodni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u Siriji 1. travnja.

U izjavi objavljenoj kasno u subotu nakon napada, Biden kaže da je rekao Netanyahuu kako je Izrael “pokazao izvanrednu sposobnost da se obrani i porazi čak i napad bez presedana”.

SRAVNJENO VELEPOSLANSTVO Izrael u Damasku eliminirao zapovjednika Iranske revolucionarne garde

Biden u izjavi nije rekao jesu li on i Netanyahu razgovarali o mogućem odgovoru Izraela ili potencijalnom angažmanu SAD-a.

SAD ne želi niti “eskalaciju” niti “širi rat s Iranom”, izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće.

“Predsjednik Joe Biden je bio jasan: ne želimo eskalaciju. Ne želimo širi rat Iranom. Mislim da će nam sati i dani koji dolaze puno toga reći”, rekao je John Kirby za televiziju NBC.

Jasno smo dalo do znanja svim stranama, uključujući Iran, što bismo učinili (…) i koliko ozbiljno bismo shvatili svaku prijetnju našem osoblju” raspoređenom na Bliskom istoku”, dodao je Kirby.

KRATKO I JASNO ‘Napad je odzmazda za Damask i time se to pitanje smatra zaključenim’

Kiby je dodao da će SAD “ostati budan i na oprezu” u poglededu bilo kakvih iranskih prijetnji američkim vojnicima.

Biden je u subotu navečer rekao da su američke snage sudjelovale u uništenju “skoro svih” dronova i projektila koje je Iran ispalio na Izrael, dodajući da je premijeru Netanyahuu potvrdio svoju “nepokolebljivu” potporu.

Između Bidena i Netanyahua je posljednjih tjedana došlo do neslaganja oko šestomjesečnog rata u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja se suočava s teškom humanitarnom situacijom i prijetnjom glađu.

Nastavljamo s njim surađivati, savjetovati ga”, rekao je Kitby i ponovio da će SAD “nastaviti pomagati (Izraelcima) da se obrane”.

IRAN ‘Napad na Izrael je završen, ali nećemo oklijevati ponovno djelovati’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.