IRAN ‘Napad na Izrael je završen, ali nećemo oklijevati ponovno djelovati’

Autor:

HULA VALLEY, April 12, 2024  -- Israel's Iron Dome defense system launches missiles to intercept rockets fired from Lebanon, as seen over Hula Valley, northern Israel, on April 12, 2024. About 40 rockets were fired from Lebanon at northern Israel on Friday night, causing no casualties, following Israeli airstrikes in southern Lebanon, Israel military said.,Image: 864346328, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ayal Margolin/JINI / Xinhua News / Profimedia

Izraelski sustav Čelična kupola | Ayal Margolin/JINI/Xinhua News/Profimedia

Iranske rakete pogodile su zračnu bazu Nevatim u južnom Izraelu, dok će se čelnici G7 sastati kako bi razgovarali o ‘diplomatskom odgovoru’. Iranski ministar vanjskih poslova kaže da su susjedne države o početku napada obavijestili 72 ranije.

Benny Gantz: ‘Izrael će odrediti cijenu za Iran kada za to dođe vrijeme’

Izrael će tražiti cijenu od Irana kao odgovor na napade u subotu navečer kada za to dođe vrijeme, rekao je izraelski ministar Benny Gantz.

“Izgradit ćemo regionalnu koaliciju i naplatiti to Iranu na način i u vrijeme koje nam odgovara”, rekao je Gantz u izjavi u nedjelju, uoči sastanka izraelske ratne vlade na kojem će se raspravljati o eskalaciji.

NAPAD IRANA NA IZRAEL Ratni kabinet: Ovo je cijena koju Iran mora platiti. Reagirali Rusija, NATO, papa…

Turski ministar vanjskih poslova razgovarao s iranskim kolegom

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan telefonski je razgovarao s iranskim kolegom Hosseinom Amirabdollahianom, rekli su novinarima diplomatski izvori.

Fidan je izjavio da Ankara ne želi daljnju eskalaciju u regiji nakon iranskog osvetničkog napada na Izrael.

Amirabdollahian je rekao da je operacija završila i da Teheran neće pokrenuti novu osim ako ponovno ne bude napadnut.

Dodao je da će, ako Izrael ponovno napadne, odgovor Teherana biti jači nego ovaj put.

Iran: Upozorili smo SAD da će naši napadi na Izrael biti ‘ograničeni’

Iran je obavijestio Washington da će njegovi napadi na Izrael biti “ograničeni” i radi samoobrane, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian tijekom sastanka sa stranim veleposlanicima u Teheranu.

Na tom je sastanku otrkio i da su susjedne države o početku napada obavijestili 72 sata prije lansiranja dronova i raketa.

‘OPERACIJA ISKRENO OBEĆANJE’ Iranski napad na Izrael uvući će u sukob i druge države. Prije svega SAD

Britanski zrakoplovi obarali iranske bespilotne letjelice

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da su britanski vojni zrakoplovi oborili iranske bespilotne letjelice tijekom napada na Izrael.

“Mogu potvrditi da su naši zrakoplovi oborili niz iranskih jurišnih dronova“, rekao je Sunak televizijskim postajama.

Britanski premijer je rekao da stoji uz sigurnost Izraela i regije te je pozvao na trezvenost imirne glave’.

Iran neće oklijevati odgovoriti na svaku ‘novu agresiju’

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da Iran “neće oklijevati” zaštititi se od bilo kakve “nove agresije”.

“Ostvarivanje prava na legitimnu obranu pokazuje odgovorni pristup Irana regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti“, napisao je Hossein Amirabdollahian na X u nedjelju.

“U ovom trenutku, Islamska Republika Iran nema namjeru nastaviti s obrambenim operacijama, ali ako bude potrebno, neće oklijevati zaštititi svoje legitimne interese od svake nove agresije”, objavio je.

Video: Iranski udari na Izrael iz tri kuta

Izraelska obrana od napada vjerojatno košta više od milijardu dolara

Izrael je vjerojatno upotrijebio više od milijardu dolara vrijedne obrambene sustave kako bi zaustavio iranske noćne napade.

“Obrana je večeras iznosila 4-5 milijardi šekela (1-1,3 milijarde dolara)”, procijenio je Reem Aminoach, bivši financijski savjetnik načelnika stožera izraelske vojske, u intervjuu za izraelske vijesti Ynet.

“Ako govorimo o balističkim projektilima koje je potrebno oboriti sustavom Arrow, krstarećim projektilima koje je potrebno oboriti drugim projektilima i bespilotnim letjelicama koje zapravo obaramo uglavnom zrakoplovima 2 onda zbrojite troškove – 3,5 milijuna dolara za raketu Arrow, milijun dolara za Davidovu praćku, takvi i takvi troškovi za avione reda veličine od 4-5 milijardi šekela”, rekao je Aminoach.

PRVE REAKCIJE Francuska i Britanija osudile napad, Egipat poziva na suzdržanost

Iran pozvao veleposlanike Velike Britanije, Francuske i Njemačke

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanike Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke kako bi ispitali ono što je opisano kao “neodgovorno stajalište” o njegovim napadima bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael, izvijestila je u nedjelju iranska novinska agencija Labor.

Novi izraelski napad na Gazu, u jednom danu ubijena 43 Palestinca

U izraelskom ratu protiv Gaze ubijeno je najmanje 33.729 Palestinaca i ranjenih je 76.371 od 7. listopada, priopćilo je u nedjelju palestinsko ministarstvo zdravstva.

Novi broj poginulih dolazi nakon što su u posljednja 24 sata u izraelskim napadima ubijena 43 Palestinca i ranjena 62, dodalo je ministarstvo.

ZALJEVSKE DRŽAVE SAD-u ‘Nećete napasti Iran s našeg teritorija niti iz našeg zračnog prostora’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.