PRVE REAKCIJE Francuska i Britanija osudile napad, Egipat poziva na suzdržanost

Autor:

January 19, 2024, Undisclosed, Persian Gulf, Iran: A missile being launched during a military drill at an undisclosed location in the Persian Gulf, southern Iran.,Image: 838822106, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Iranian Army Office/Zuma Press/Profimedia

Francuska i Britanija osudile su u subotu navečer iranski napad dronovima i projketilima na Izrael, a Egipat pozvao na maksimalnu sudzdržanost.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje “nepromišljen” napad Irana na Izrael. “Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati kaos u vlastitom dvorištu”, rekao je Sunak u priopćenju.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak”, poručio je.

Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to “akcijom bez presedana” kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena izraelu.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju rano u nedjelju, pozvalo je na “najveću suzdržanost” kako bi se regija i njezini stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija.

NAPAD IRANA NA IZRAEL Ratni kabinet: Ovo je cijena koju Iran mora platiti. Reagirali Rusija, NATO, papa…

Masovni napad

Iran je u subotu navečer lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izarelska televizija Channel 12.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula “velik” napad “dronovima i projektilima” prema Izraelu.

Navodi se da je to “odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku”.

Iranski čelnik, ajatolah Ali Hamenei u subotu je navečer objavio na društvenoj mreži X da će “Izrael biti kažnjen”.

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto je ranije objavio da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Do Izraela će im trebati nekoliko sati.

Pomno pratimo iranske bespilotne letjelice koje lete prema Izraela”, rekao je Hagari. “Ovo je teška i opasna eskalacija“.

Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni sa po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Neposredno prije ove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je da se njegova zemlja pripremila za “mogućnost izravnog napada iz Irana” i da je “spremna suočiti se sa svakim scenarijem”, a nakon nje okupio je ratni kabinet na sigurnoj lokaciji u Tel Avivu.

SRAVNJENO VELEPOSLANSTVO Izrael u Damasku eliminirao zapovjednika Iranske revolucionarne garde

Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.

Izrael i susjedni Jordan, koji se nalazi između Iraka i Izraela, zatvorili su zračni prostor u subotu navečer. Jordan je uz to proglasio izvanredno stanje i priopćio da će oboriti svaku letjelicu u svom zračnom prostoru. Svoj zračni prostor zatvorio je i Libanon. Sirijska i egipatska protuzračna obrana proglasile su maksimalnu pripravnost.

Iran je, pak, priopćio da će kazniti svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski odgovor na večerašnji napad.

Rat u Gazi između Izraela i Hamasa, koji traje već sedmi mjesec, povećao je napetosti u regiji i proširio se na frontove s Libanonom i Sirijom. Islamska Republika Iran neprijatelj je Izraela i saveznik Hamasa.

ZALJEVSKE DRŽAVE SAD-u ‘Nećete napasti Iran s našeg teritorija niti iz našeg zračnog prostora’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Tresla se zemlja, rodio se miš!