ZALJEVSKE DRŽAVE SAD-u ‘Nećete napasti Iran s našeg teritorija niti iz našeg zračnog prostora’

Autor:

In this photo obtained from the US Department of Defense, US Navy F/A-18 Hornet multirole combat aircraft are pictured on the deck of the aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (IKE) transits the Strait of Hormuz on November 26, 2023. The United States said on November 29 that an Iranian drone flew dangerously close to the USS Dwight D. Eisenhower aircraft carrier the day before. The Eisenhower is the centerpiece of one of two carrier strike groups deployed as part of US efforts to deter Iran and its proxy forces in the Middle East from escalating the Israel-Hamas war into a broader regional conflict.,Image: 828825275, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Department of Defense/US Navy" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only 
***, Model Release: no, Credit line: Kade Bise / AFP / Profimedia

Kade Bise/AFP/Profimedia

Zaljevske monarhije pozivaju SAD da ne koristi američke vojne baze na njihovim teritorijima za napade kao odgovor na bilo kakav potencijalni iranski napad na Izrael, piše Middle East Eye.

Američki zaljevski saveznici rade punom parom kako bi zatvorili puteve koji bi ih mogli povezati s američkom odmazdom protiv Teherana ili njegovih saveznika iz baza unutar njihovih kraljevstava, prema visokom američkom dužnosniku koji je razgovarao s MEE pod uvjetom anonimnosti.

Dok napetosti rastu, Saudijska Arabija, UAE, Oman i Kuvajt postavili su pitanja o zamršenim detaljima sporazuma o američkim vojnim bazama koji dopuštaju desecima tisuća američkih vojnika da budu stacionirani na poluotoku bogatom naftom.

Istovremeno također pokušavaju spriječiti američke ratne zrakoplove da prelijeću njihov zračni prostor u slučaju da SAD provede uzvratni napad na Iran.

SAD je desetljećima ulagao u vojne baze u Zaljevu. S obzirom na njihovu blizinu Iranu, te bi zračne baze bile najprikladnije lansirne rampe za SAD protiv Islamske Republike, kažu sadašnji i bivši američki dužnosnici za MEE.

Nesklonost zaljevskih monarhija komplicira pripreme Bidenove administracije koja pokušava pronaći odgovor na potencijalni iranski napad na Izrael.

Sadašnji i bivši američki dužnosnici kažu da vjeruju da je napad neizbježan, kao što je već ranije objavljeno.

“To je nered“, rekao je viši američki dužnosnik.

U OČEKIVANJU NOVOG RATA Netanyahu se sastaje s najvišim dužnosnicima dok raste strah od iranskog napada

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost podijeljeno

Dužnosnik, zajedno s dvojicom bivših visokih američkih dužnosnika, koji su razgovarali s MEE-om, opisao je tri scenarija koje Bijela kuća planira za očekivanu odmazdu Irana za napad na njegov konzulat u Damasku, u Siriji, početkom mjeseca za koji je okrivljen Izrael.

Iran bi mogao napasti Izrael izravno sa svog teritorija. Druga opcija bio bi koordinirani napad iranskih posrednika na Izrael, korištenjem šijitskih paravojnih postrojbi u Iraku, jemenskih Hutija i libanonskog Hezbollaha – potonji je najmoćniji posrednički alat u iranskom arsenalu.

Treća opcija mogla bi kombinirati to dvoje. Hutiji su se borili da probiju obrambeni sustav Željezne kupole Izraela koji je isporučio SAD odmah nakon 7. listopada, ali Bidenova administracija je zabrinuta da bi višestrani napad mogao nadvladati tu obranu.

Iran bi također mogao napasti izraelska veleposlanstva – uključujući ona na Bliskom istoku – ili izraelsku vojsku na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je obavijestio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je američka predanost sigurnosti Izraela “čelična”.

Ali Bidenova administracija podijeljena je oko toga koju razinu potpore dati Izraelu, govore sadašnji i bivši američki dužnosnici.

MOGUĆE METE? Savjetnik iranskog vođe: Niti jedno izraelsko veleposlanstvo nije sigurno

Predsjednikovi najviši dužnosnici za nacionalnu sigurnost zauzeli su različita stajališta, a neki poput Mahera Bitara, direktora obavještajnih službi u Vijeću za nacionalnu sigurnost, pozivaju na suzdržanost, dok Brett McGurk, glavni Bidenov izaslanik za Bliski istok, zagovara oštriji odgovor.

Strah Bidenove administracije od uplitanja u širi bliskoistočni rat uoči američkih izbora također opterećuje te napore.

Suzdržanost zaljevskih država usred krize dolaze nakon godina prigovaranja da SAD nije učinio dovoljno da ih zaštiti od napada iranskih saveznika, posebice Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Rijad i Abu Dabi ocijenili su da je odgovor Bidenove administracije na napade Hutija bespilotnim letjelicama i raketama mlak i krenuli su u popravljanje veza s Teheranom.

Zaljevski čelnici sada hodaju po žici između američkog saveznika, Irana, i svog stanovništva, koje kipi od bijesa na Izrael zbog njegove ofenzive na Gazu u kojoj je ubijeno više od 33.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Američke baze u zaljevskim državama

SAD ima najmanje 40.000 vojnika na Bliskom istoku. Većina se nalazi u naftom bogatim zaljevskim državama, a razmještene su u nizu strateških zračnih i pomorskih baza.

U zračnoj bazi Princ Sultan Saudijske Arabije smješten je američki 378. zračno ekspedicijsko krilo koje upravlja mlaznim lovcima F-16 i F-35. SAD upravlja dronovima MQ-9 Reaper i mlaznim lovcima iz zračne baze Al Dhafra u UAE. Zračna baza Ali al-Salem u Kuvajtu je istovremeno i 386. zračno ekspedicijsko krilo.

U zračnoj bazia Al Udeid u Kataru smješten je regionalni stožera Središnjeg zapovjedništva SAD-a. Također su ga obilazili neki izraelski vojni dužnosnici, ali se trenutno ne zna jesu li ti dužnosnici još uvijek u zemlji.

U otočnom kraljevstvu Bahrein nalazi se oko 9000 američkih vojnika pod zapovjedništvom Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga i Pete flote SAD-a.

Oman također dopušta američke vojne prelete i posjete lukama.

SRAVNJENO VELEPOSLANSTVO Izrael u Damasku eliminirao zapovjednika Iranske revolucionarne garde

Politico je u još veljači izvijestio da Ujedinjeni Arapski Emirati ograničavaju SAD u pokretanju osvetničkih udara protiv iranskih saveznika iz svojih zračnih baza.

Upozorenja o kojima piše MEE su nova. Naglašavaju ozbiljnost s kojom zemlje Zaljeva očekuju da će SAD uzvratiti na očekivani iranski napad na Izrael i frustraciju Washingtonom.

Bliski istok je na oprezu otkako je u napadima pod vodstvom Hamasa na južni Izrael 7. listopada ubijeno oko 1200 ljudi. Izrael je odgovorio pokretanjem žestoke ofenzive na Pojas Gaze.

Neposredna iskra koja je regiju stavila na rub šireg rata bio je napad na iranski konzulat u Damasku za koji se okrivljuje Izrael, a u kojem je ubijeno nekoliko najviših zapovjednika u Korpusu iranske revolucionarne garde, uključujući generala Mohammada Rezu Zahedija, čelnika operacija IRGC-a u Siriji i Libanonu.

U.S. Navy/Zuma Press/Profimedia

Napad na konzulat u Damasku uslijedio je nakon mjeseci drugih napada na sredstva IRGC-a u Siriji, zapovjednike Hezbollaha u Libanonu i dužnosnike Hamasa u srcu Bejruta. Analitičari i diplomati kažu da su ti udari uzeli danak projekciji moći i odvraćanju Teherana.

Kažu da bi se Teheran mogao osjećati prisiljenim nasilno uzvratiti kako bi vratio svoju poziciju. U srijedu je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao da Izrael “mora biti kažnjen” za napad na konzulat, koji je izjednačio s napadom na iransko “tlo”.

Mnogi u Iranu boje se da će rat u Gazi doći do njihove domovine, a iako su mnogi iranski dužnosnici govorili o odmazdi, za sada nema potvrde tih prijetnji.

Vijesti o napetostima između Izraela i Irana oko rata u Gazi jedva dopiru do običnih ljudi. Umjesto toga, prioriteti su prognoza vremena i proslave Bajrama.

Zapadne zemlje poručile su svojim građanima u regiji da budu u stanju pripravnosti. Izrael je dao do znanja da će uzvratiti u slučaju iranskog napada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.