SRAVNJENO VELEPOSLANSTVO Izrael u Damasku eliminirao zapovjednika Iranske revolucionarne garde

Autor:

Emergency and security personnel gather at the site of strikes which hit a building adjacent to the Iranian embassy in Syria's capital Damascus, on April 1, 2024. Israeli strikes hit Syria's capital on April 1, state media reported, as a war monitor said six people were killed in a building adjacent to the Iranian embassy.,Image: 861588127, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Maher AL MOUNES / AFP / Profimedia

Maher AL MOUNES/AFP/Profimedia

Izraelski zrakoplovi u ponedjeljak su pogodili veleposlanstvo Irana u Damasku, a libanonski sigurnosni izvori tvrde da je u napadu ubijen visoki zapovjednik Iranske revolucionarne garde Mohamad Reza Zahedi.

Reutersovi novinari na mjestu događaja u okrugu Meze u sirijskoj prijestolnici govore o sravnjenoj zgradi, dimu koji se diže iz ruševina te vozilima hitnih službi oko pogođene lokacije.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako “ne komentira izvještavanje inozemnih medija”.

Sirijska državna televizija potvrdila je da je napadnuto iransko veleposlanstvo.

Iranski mediji ranije su izvijestili da je pogođena zgrada blizu veleposlanstva, a iranska studentska novinska agencija piše kako su mete bili konzulat i rezidencija veleposlanika.

Izrael je od početka sukoba u Pojasu Gaze pojačao zračne napade na Siriju, gađajući ciljeve proiranskog pokreta Hezbolah i Iranske revolucionarne garde, saveznike sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

https://www.youtube.com/shorts/fO1hYweknWc

Najmanje osmero poginulih

Najmanje je osam osoba izgubilo život u napadu na aneks iranskog veleposlanstva u Damasku koji se pripisuje Izraelu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Riječ je o petom napadu u osam dana na Siriju, čijeg predsjednika Bašara al-Asada podržavaju Iran i njegovi saveznici.

“Izraelski neprijatelj izveo je zračne napade s okupirane Golanske visoravni, ciljajući aneks iranskog veleposlanstva u Damasku”, objavilo je sirijsko ministarstvo obrane, dodajući da je u napadu nekoliko ljudi poginulo i ozlijeđeno.

Zgrada se nalazi u Mazehu, četvrti u kojoj se nalaze strana veleposlanstva i zgrade UN-a, i u napadu je posve uništena.

“Svi koji su se nalazili u njoj poginuli su ili ozlijeđeni“, po ministarstvu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Fajsal Mekdad oštro je osudio napad.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima veliku mrežu izvora u Siriji, objavio je da je u napadu “izraelskih projektila” u Damasku poginulo osmero ljudi.

Iranska novinska agencija Nour objavila je u Teheranu da iranski veleposlanik u Damasku Hoesin Akbari i njegova obitelj u “izraelskom napadu” nisu ozlijeđeni.

Među poginulima je zapovjednik Čuvara revolucije, iranske revolucionarne garde, po iranskoj državnoj televiziji Irib.

Riječ je o brigadnom generalu Muhamedu Rezi Zahediju, jednom od glavnih zapovjednika snaga Kuds Čuvara revolucije. Snage Kuds zadužene su za djelovanje izvan Irana.

Među poginulima su još petorica pripadnika Čuvara revolucije i dvojica iranskih savjetnika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.