‘OPERACIJA ISKRENO OBEĆANJE’ Iranski napad na Izrael uvući će u sukob i druge države. Prije svega SAD

Autor:

TEL AVIV, ISRAEL - APRIL 13: A general view of empty streets of the capital city as Iran launches dozens of drones towards Israel, in Tel Aviv, Israel on April 13, 2024. Nir Keidar / Anadolu/ABACAPRESS.COM,Image: 864586313, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tel Aviv | AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Iranska vojska priopćila je da je večerašnji napad povezan s izraelskim ‘uzastopnim zločinima’ – uključujući napad na iranski konzulat od 1. travnja za koji je Iran okrivio Izrael.

U priopćenju se navodi da je napad nazvan “Operacija Iskreno obećanje“.

Irnaska vojska ne daje mnogo više detalja o prirodi napada, osim što potvrđuje da su iranske zračne snage lansirale “desetke projektila i dronova prema određenim ciljevima” u Izraelu.

Prvi iranski napad na Izrael s iranskog tla

Bivši glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, Jonathan Conricus, kaže da je ovo “prvi dan novog Bliskog istoka” – po prvi put Iran napada Izrael izravno sa suverenog iranskog tla.

Govoreći za BBC News, potvrdio je izvještaje o više od 100 iranskih bespilotnih letjelica i krstarećih projektila koji idu prema Izraelu, “s različitim očekivanim vremenima dolaska”.

Rekao je da je “izraelska protuzračna obrana zauzeta otklanjanjem tih prijetnji”.

PRVE REAKCIJE Francuska i Britanija osudile napad, Egipat poziva na suzdržanost

Na pitanje je li Izrael to planirao, rekao je: “Mislim da je Izrael dobar u planiranju vojnih nepredviđenih situacija, ali ne briljiraju uvijek u strateškom dijelu. Nisam očekivao da će Iranci ovo učiniti, s iranskog tla. To će u sukob uvući druge zemlje, uključujući SAD“.

“Mislim da postoji nekoliko planova, gledajući mete u Iranu”, dodao je Conricus.

Rekao je da će te mete vjerojatno biti mjesta “koja se bave naoružavanjem raznih terorističkih skupina, poput Hezbollaha, iranskih suradnika u Siriji, Hutija u Jemenu“.

“Ovisi kolika će šteta biti učinjena u Izraelu – to će biti mjera kako će Izrael uzvratiti”, rekao je.

Milo za drago riskira eskalaciju u pravi regionalni rat

Upravo je to eskalacija tinjajućeg sukoba između Irana, njegovih saveznika i Izraela ono čega su se svi bojali: izravni napad jedne države na drugu.

Gotovo dva tjedna iranski sigurnosni establišment razmišljao je o odgovoru na zračni napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja, za koji se naširoko pretpostavlja da je djelo Izraela, u kojem je ubijeno nekoliko najviših iranskih zapovjednika.

Jasno je da je donesena odluka da tako velika eskalacija – napad koji je sravnio diplomatsku zgradu i stoga suvereni iranski teritorij – zahtijeva eskalirajući odgovor.

SRAVNJENO VELEPOSLANSTVO Izrael u Damasku eliminirao zapovjednika Iranske revolucionarne garde

Izrael ima nekoliko razina protuzračne obrane i obećao je odgovoriti na svaki napad na svom tlu i to će i učiniti.

Rizik je sada da ova svađa nastavi eskalirati u pravi regionalni rat, nešto što većina vlada u regiji svim silama pokušava izbjeći još od napada predvođenog Hamasom na Izrael 7. listopada.

NAPAD IRANA NA IZRAEL Ratni kabinet: Ovo je cijena koju Iran mora platiti. Reagirali Rusija, NATO, papa…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.