FaH

IZRAEL Nakon Trumpove pobjede aktivira se projekt kolonizacije

Izrael je ponovo aktivirao, tvrdi nevladina organizacija, plan izgradnje petstotinjak novih stambenih jedinica u kolonizacijskoj četvrti anektiranog i okupiranog istočnog Jeruzalema, što je za Palestince loš znak kada je riječ o Trumpovu budućem predsjedničkom mandatu.

“Riječ je o nastavku prvotno zacrtanog plana nakon američkih izbora”, rekla je za AFP Betty Herschman, čelnica nevladine organizacije Ir Amim koja se protivi kolonizaciji. Ocjenjuje da se projekt podudara s izjavama izraelskih čelnika koji pobjedu Donalda Trumpa žele iskoristiti za kolonizaciju.

Povjerenstvo gradske skupštine u Jeruzalemu odlučilo je u srijedu nastaviti projekt gradnje 500 stambenih jedinica u Ramat Shlomu, izvijestio je Ir Amim.

Ramat Shlomo je velika kolonija u istočnom Jeruzalemu u kojemu većinom žive Palestinci a Izrael ga je anektirao i u njemu provodi svoje zakone, premda aneksiju nije priznala međunarodna zajednica i premda Palestinci žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica buduće neovisne države koja je još neizvjesna.

Međunarodna zajednica smatra kolonizaciju, to jest izgradnju židovskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju poput istočnog Jeruzalema, nezakonitom. Ona u njoj vidi najveću zapreku miru između Izraela i Palestinaca, što osporava vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najdesnijih vlada u povijesti Izraela.

Proširenje Ramat Shloma u kojemu živi 20.000 Izraelaca, uglavnom ultraortodoksnih, bilo je obustavljeno 2014., piše izraelski tisak.

Visoki Trumpov savjetnik Jason Greenblatt izjavio je u studenom za izraelski radio da novoizabrani predsjednik ne smatra kolonizaciju zaprekom miru.

Komentiraj