Iznenađujuća finalistica Australian Opena se nakon bolesti i teške operacije prošle godine nije ni nadala povratku tenisu

U finalu ženskog turnira Australian Opena igrat će svjetska igračica broj 1, Australka Ashleigh Barty i Amerikanka Danielle Collins, 30. igračica svijeta na WTA listi. Barty tako sada ima priliku, nakon osvajanja Roland Garrosa 2019. i Wimbledona 2021., sada postati prva domaća igračica koja je osvojila Australian Open nakon Christine O’Neil koja je bila pobjednica 1978.

Danielle Collins je iznenađenje turnira, s pozicije 27. nositeljice probila se do završnog meča. Collins je na putu do finala u drugom kolu pobijedila Anu Konjuh, u četvrtom 19. nositeljicu Elise Mertens a u polufinalu je bila bolja od Inge Swiatek, sedme nositeljice.

Ulazak Collins u finale je iznenađenje, posebno jer je ova 28-godišnja Amerikanka do pred manje od godinu dana imala ozbiljnih problema sa zdravljem. U travnju prošle godine Collins je operirana zbog endometrioze. Radi se o kroničnoj bolesti kod koje se sluznica maternice pojavljuje i izvan nje, na drugim organima. Sluznica tada prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu maternici, stvarajući pritom jaku bol i krvarenje.

„Ovo je nevjerojatno. Nakon zdravstvenih problema koje sam imala, vratiti se na ovaj nivo igre, biti u stanju fizički doći u ovako dobro stanje, za mene je ovo najveća nagrada“, rekla je Collins nakon četvrtfinalne pobjede.

„Bol kroz koju sam stalno prolazila prije operacija je bila takva da jednostavno više nisam mogla dalje. Za vrijeme menstrualnih ciklusa prolazila sam kroz strašnu bol. Išla sam na operaciju ne znajući hoću li se više moći vratiti tenisu“. Operacija je prošla bez problema, kao i oporavak, pa sada Collins igra bolje nego ikad, očekivano, jer stalna bol je sada iza nje.

Collins je u TOP 50 ušla 2018. godine, sljedeće godine u polufinalu Australian Opena je poražena od Petre Kvitove. Na ostalim Grand Slam turnirima stigla je do četvrtine finala Roland Garrosa 2020. te do trećeg kola u Wimbledonu i na US Openu.

Barty i Collins su do sada četiri puta igrale, Australka je pobijedila triput, ali zadnji meč, odigran u Adelaideu prije godinu dana dobila je Amerikanka.

Komentiraj