Izložba “Sinjska alka – 300 godina” u UN-u u New Yorku

Miranda Cikotic/PIXSELL

Viteško alkarsko društvo (VAD) Sinj organizira predstavljanje Sinjske alke u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, prigodnom izložbom pod naslovom “Sinjska alka – 300 godina”, koja će biti otvorena od 29. ožujka do 8. travnja.

Izložba se realizira u suradnji s Vladimirom Drobnjakom, veleposlanikom u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u u New Yorku, a financiranje projekta pomogli su Zaklada Hrvatska kuća pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Hrvatska turistička zajednica, objavio je u petak VAD na svojim internetskim stranicama.

Svečano otvaranje je u utorak, 29. ožujka, u 18 sati, a prema najavama iz VAD-a, svečanosti će nazočiti stotinjak uzvanika iz UN-a i ugledni gosti iz gradske uprave New Yorka. Na otvaranju će biti i alkar Pero Tomašević i alkarski momak Ivan Domazet odjeveni u svoje tradicionalne odore, rekao je za sinjski portal Ferata.hr  tajnik VAD-a Ivan Nasić.

Napomenuo je da je projekt dugo  pripreman uz potporu mnogih ljudi, a prethodilo mu je niz aktivnosti koje su omogućile jedan ovakav ‘prekooceanski alkarski događaj’.

“U sklopu proslave velike obljetnice koju smo imali prošle godine, 300. Alke, zamislili smo i plan predstavljanja Alke izvan Sinja. Išli smo i u Ramu, s kompletnom povorkom bili smo u Zagrebu, u Splitu, a u svibnju 2015. bili smo i u Bruxellesu. Kao odjek svih tih događanja i uspješne proslave 300. Alke dobili smo ponudu od veleposlanika Drobnjaka da Alku prezentiramo i u zgradi UN- u New Yorku”, kazao je Nasić.

Tajnik VAD-a kaže kako postoji mogućnost da se ova izložba ‘prošeta’ i drugim dijelovima SAD-a.

Izložba “Sinjska alka – 300 godina”  u zgradi UN-a u New Yorku bit će otvorena do 8. travnja 2016.

Komentiraj