Petar Glebov/PIXSELL

Izložba “Crna šuma” Damira Hoyke u Gradskom muzeju Sisak

Uzmenirujuće i upozoravajuće fotografije Damira Hoyke, koji je ovjekovječio prošlogodišnje velike požare na Korčuli i Pelješcu, izložene su pod nazivom “Crna šuma” u Gradskom muzeju u Sisku.

“Strahote požara viđene uživo, ne može dosljedno prenijeti nijedan medij. Ja sam pokušao na potrebu zaštite šuma upozoriti ovom izložbom, odnosno umjetničkom fotografijom, koja ipak živi nešto duže od novinske fotografije”, rekao je Hoyka na otvorenju izložbe.

Fotografije predstavljene na ovaj način ipak dobivaju jednu važnu dimenziju, koja klasičnom oglašavanju nedostaje, a to je trajanje, napomenuo je dodavši da je nastojao detaljima zabilježiti svu tragediju požara.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić istaknuo je kako nije slučajno da je u povodu 140 godina hrvatskog vatrogastva ova izložba postavljena upravo u Sisku, gradu važnom za povijest hrvatskoga vatrogastva. Kako je objasnio, upravo su u Sisku učinjeni prvi konkretni koraci u osnivanju Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, preteče današnje Hrvatske vatrogasne zajednice.

Izložba obuhvaća 25 fotografija velikoga formata, a organizator je Hrvatska vatrogasna zajednica koja na ovaj način želi ukazati na moguće opasnosti od požara, potaknuti javnost na više opreza i odati priznanje vatrogascima.

Komentiraj