Stranka armenskog predsjednika Serža Sargsjana premoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju u toj zemlji na Kavkazu.

Radilo se o prvi izborima organiziranima u Armeniji nakon ustavne reforme provedene 2015. kojom se željelo uvesti parlamentarni režim. Oporba koja u toj reformi vidi način da šef države zadrži vlast u zemlji, osudila je prijevare na biralištima ali nije jasno hoće li u ponedjeljak pozvati na prosvjede.

Nakon prebrojanih 99,8 posto glasačkih listića, Republikanska stranka Serža Sargsjana zauzela je čelnu poziciju s 49,15 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak središnje izborno povjerenstvo.

“Po prvim rezultatima, Republikanska stranka ima sve izglede da formira novu vladu”, kazao je glasnogovornik vladajuće stranke Edvard Šarmazanov na konferenciji za tisak.

Oporbena koalicija predvođena poslovnim čovjekom Gagikom Carukjanom skupila je 27,37 posto glasova te će ući u parlament.

Gagik Carukjan, jedan od najbogatijih ljudi Armenije, u kampanji je napadao vladu zbog nesposobnosti da se bori protiv siromaštva i korupcije te obećao smanjiti cijene plina i struje.

Druge dvije oporbene stranke, “Elk” i nacionalistička Dašnakcutjun, dobile su 7,78 i 6,58 posto glasova i prešle granicu od potrebnih pet posto za ulazak u parlament.

Komentiraj