IZBJEGLICE ŽELE DALJE Ostojić: Do daljnjega ostaju, moguće zatvaranje granica

HINA/ TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / ua

Hrvatska će granicu zatvoriti ako ponovno dođe do toga da u jednom danu na njezinu granicu pristigne gotovo osam tisuća migranata, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj na izletištu Stari Kunjevci nedaleko od Vinkovaca na kojem je osnovan Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku, a koji vodi upravo ministar Ostojić.

“Nema potrebe da dolazite niti je Hrvatska zainteresirana da bude mjesto na kojem ćete pokušati tražiti istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već”, poručio je Ranko Ostojić migrantima koji su trenutačno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i namjeravaju preko Hrvatske doći do zapadnoeuropskih država.

 

  • Potvrdio je da je slovenska granica zatvorena za migrante, a tranzitni koridori ne postoje. “Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo registrirati te osobe i nitko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je netko otvorio granicu. Da imaju redovne putovnice, papire i vize mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne provede postupak koji moramo provesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopće zainteresirane za takav priljev”, kazao je.

 

Po njegovim riječima, tek kada se na Vijeću ministara EU donese odluka o relokaciji, može se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne, što znači da daljnjega migranti koji su ušli u Hrvatsku ostaju u Hrvatskoj.

Također je kazao kako je određen broj migranata podnio u Hrvatskoj zahtjev za međunarodnu zaštitu. “Oni više nisu osobe koje se nalaze pod paskom i za njih je osiguran smještaj u suradnji s Gradom Zagrebom na Velesajmu”, rekao je Ranko Ostojić.

Govoreći o današnjim događanjima u Tovarniku, čiji je željeznički kolodovor od ranog jutra okupiralo nekoliko tisuća migranata pristiglih tijekom prošle noći iz Srbije, ministar Ostojić demantirao je pojedine medijske napise kako su u proboju policijskog osiguranja na kolodovoru poginule tri osobe. “To je netočna informacija. Istina je da su tri osobe zatražile medicinsku pomoć zbog iscrpljenosti i sunca. Nitko nije poginuo”, kazao je.

Ponovio je kako su u Hrvatskoj u potpunosti iskorišteni svi smještajni kapaciteti u čvrstim objektima predviđeni za prihvat ilegalanih migranata. Hrvatska stoga radi dodatne prihvatne centre koji su od ranije u planu poput onoga u Belom Manastiru ili Čepinu, dodao je.

Podsjetio je na svoj jučerašnji boravak u Beogradu i razgovor s srbijanskim ministrom unutarnjih poslova. “S moje strane ja sam napravio maksimalno što sam mogao. Da li srpska strana, odnosno njihova policija radi svoj dio posla, može se vidjeti prema priljevu migranata iz Srbije. Ono što mi od njih očekujemo je da zaustave migrante i prema njima primjene ista pravila koja primjenjuje i Hrvatska”, kazao je Ostojić.

Komentiraj