Talijanski euroskeptični Pokret pet zvijezda podbacio je na lokalnim izborima održanima u nedjelju jer su njegovi kandidati ostvarili loše rezultate u sedam većih gradova, gdje nisu uspjeli ući u drugi izborni krug, pokazuju izlazne ankete.

Neuspjeh na lokalnim izborima na kojima će Talijani izabrati više od tisuću novih gradonačelnika mogao bi potkopati nadu oporbenog pokreta da će pobijediti na nacionalnim izborima, koji se moraju održati do svibnja 2018. Time se potvrđuje da talijanski populisti gube zamah kao i ostale protusistemske stranke diljem Europske unije, navodi agencija Reuters.

Izlazne ankete na državnoj televiziji RAI pokazale su da kandidati Pokreta pet zvijezda zauzimaju tek treće ili četvrto mjesto u gradovima kao što su Parma, Verona, Palermo, L’Aquila, Catanzaro, Taranto i Genova, odakle je osnivač pokreta Beppe Grillo.

Koalicije desnog i lijevog centra imaju dobre izglede za dobivanje bitaka u tim gradovima u drugom krugu izbora, 25. lipnja.

Pet zvijezda je poravnat u podršci s vladajućom Demokratskom strankom na nacionalnoj razini, no rezultati nedjeljnih izbora sugeriraju da će to teško pretočiti u pobjede na lokalnoj razini.

Pokret se nadao da će ga bolji rezultati osnažiti, kako bi nastavio uspon nakon prošlogodišnjih uspjeha kada je preuzeo vlast u dva najveća talijanska grada – Rima i Torinu.

No, problematični početak njegova vladanja u Rimu izgleda da je birače natjerao na oprez, kao i bezbroj lokalnih sporova u koje su se upleli njegovi političari.

Nedjelji izbori organizirani su za oko 9 milijuna birača u više od tisuću gradova i općina, ravnomjerno rasprostranjenima diljem Italije, što ih čini korisnim političkim mjerilom nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Ipak, analitičari procjenjuju da zbog lokalnih tema ne mogu biti potpuno sigurni pokazatelj izgleda stranaka na općim izborima.

Komentiraj