Istraživanje: Rusko cjepivo Sputnik V ima 74-postotnu učinkovitost nakon jedne i 92-postotnu nakon dvije doze

Kod simptomatskog Covida-19 rusko cjepivo Sputnik V učinkovito je 91,6 posto, a u slučajevima umjerenog i teškog oboljenja od ove bolesti učinkovitost raste do čak 100 posto, pokazala je analiza rezultata treće faze testiranja ovoga cjepiva, objavio je u utorak CNN.

Rezultati studije objavljeni su u uglednom Lancetu, na temelju podataka prikupljenih kod 19.866 testiranih osoba. Oko dvije trećine testiranih dobilo je dvije doze cjepiva, a jedna četvrtina sudionika ispitivanja primila je placebo. Samo je 16 od 16.500 ispitanika koji su dobili dvije doze cjepiva razvilo simptome, nitko od njih nije trebao hospitalizaciju niti je umro. Nakon samo jedne doze, cjepivo je učinkovito 74 posto. Uspredbe radi, oksfordsko cjepivo koje je prošli tjedan odobreno u Europskoj uniji ima oko 70-postotnu učinkovitost nakon dvije doze.

“Ovo je vrlo koristan dodatak objavljenim podacima o učinkovitosti cjepiva protiv Covida-19”, kazao je klinički virolog Sveučilišta u Leicesteru u Engleskoj, dr. Julian Tang.

Koautorica studije dr. Inna V. Dožnikova iz ruskog Centra za istaživanje i epidemiologiju Gamaleja, rekla je da analiza pokazuje kako je cjepivo vrlo učinkovito stvorilo imunitet kod sudionika istraživanja koji su imali 18 i više godina.

Jedna od prednosti cjepiva Sputnik V jest i što ne mora biti pohranjeno i transportirano na ekstremno niskim temperaturama, poručuju znanstvenici. Cijena mu je tek oko desetak dolara po dozi, prema podacima Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF).

Cjepivo Sputnik još uvijek nije službeno regostriran u Europskoj uniji. Tijekom veljače o tome bi trebala odlučivati EMA (Europska agencija za lijekove). U međuvremenu, u utorak su njemački mediji objavili da je proizvođač Sputnika pokazao zanimanje za proizvodnjom ovog cjepiva u Njemačkoj.

“Moskovski Gamaleja institut i državni ruski investicijski fond RDIF kontaktirali su farmaceutsku kompaniju IDT Biologika u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt zbog mogućnosti proizvodnje cjepiva GAM-Kovid_Vak, poznatijeg pod nazivom Sputnjik V”, prenosi javni servis MDR pozivajući se na informacije iz saveznog ministarstva zdravstva.

Komentiraj