Ispred zgrade Vlade upucan policajac: Završila operacija, nije životno ugrožen, čeka ga rehabilitacija i dodatna operacija kostiju

Na Markovom trgu u ponedjeljak ujutro upucan je policajac. Prevezen je u Vinogradsku bolnicu s četiri prostrijelne rane. Napadač je, kako je objavio MUP na Twitteru, 22-godišnjak koji otprije nije poznat policiji, a počinio je samoubojstvo na Jabukovcu.

Tijek događaja:

 

16:25 Završila je operacija na ranjenom policajcu. Ravnatelj Vinogradske bolnice objasnio je tijek operacije i objavio zdravstveno stanje ranjenog policajca, kojeg čeka oporavak, ali i dodatna operacija kostiju. Van životne opasnosti je i moći će nastaviti raditi svoj posao.

Zovak: “Operacije su uspješno završile, nakon rehabilitacije moći će se vratiti svom pozivu”

15:28 Ranjeni policajac s Markova trga je stabilno i nije životno ugrožen, a još traje plastična operacija na ruci zbog oštećenja živca i i tetive, izjavio je u ponedjeljak poslijepodne ravnatelj KB Sestre milosrdnice Mario Zovak.

Zovak: “Ranjeni policajac nije životno ugrožen, u tijeku plastična operacija ruke”

14:41 Sindikat policije Hrvatske u ponedjeljak je u priopćenju najoštije osudio pokušaj teškog ubojstva policajca vatrenim oružjem na Markovom trgu.

“Ozlijeđenom kolegi želimo brz oporavak i povratak u normalan život, a od odgovornih tražimo žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika”.

Sindikat policije Hrvatske osudio napad na policajca i pozvao na jačanje sigurnosti

14:04 “Zabrinjavajuće je što je policijski službenik ranjen u neposrednoj blizini kabineta predsjednika Vlade”, navodi se, između ostalog, u priopćenju SDP-a.

SDP: “Očekujemo da se preispita način osiguranja štićenih objekata na Trgu svetog Marka”

14:00 “Najoštrije osuđujemo ovaj bezumni čin nasilja u kojem je teško ranjen policajac i u kojem je počinitelj presudio samom sebi. Ranjenom policajcu želim brzi oporavak. Danas smo svi s njim i njegovom obitelji, a od policije i nadležnih službi očekujemo da što prije rasvijetle sve okolnosti”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić komentirao pucnjavu: “Najoštrije osuđujemo ovaj bezumni čin nasilja”

13:46 “Razgovarao sam s ravnateljem klinike, stanje policajca je stabilno, sve bi trebalo biti u redu. Radi se o tome da su naši policajci i policajke i dalje neadekvatno plaćeni i opremljeni. Na sigurnosti se ne smije štedjeti, policajac mora biti adekvatno opremljen i plaćen i sustav treba stati iza njega”, kazao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić

Jagić:” Policajci nisu adekvatno plaćeni niti adekvatno opremljeni”

13:06 Iako policija još uvijek napadača na policajca naziva mogućim počiniteljem, mediji su objavili da se radi o 22-godišnjem Danijelu Bezuku iz Kutine.

Napadač na policajca objavio poruku: “Dosta je bilo prevara”

12:23 Počinitelj je, kaže glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pronađen nakon 24 minute. “Policija je reagirala onako kako treba. To je javni prostor, otvoren je, počinitelj može doći iz raznih ulica, to je javni prostor”, rekao je Milina.

Milina: “Počinitelj je pronađn nakon 24 minute, policija je reagirala onako kako treba”

12:11 Stručnjak za sigurnost Mate Laušić u ponedjeljak je izjavio da nije posebno iznenađen događajem na Markovom trgu. Smatra da policajci na osiguranju ne smiju biti ondje protokolarno već moraju biti u punoj opremi za rješavanje svih incidentnih situacija.

“Nisu tu da pozdravljaju ministre i premijera. Policajce u Londonu pred uredom premijera nikad nećete vidjeti da pozdravljaju premijera ili ministra, već su u punom borbenoj opremi. Policajci su tu kao ljudi sigurnosti, a ne protokola”, izjavio je.

Laušić: “Policajci nisu tu da pozdravljaju premijera”

12:05 Očevidom, koji se provodi na nekoliko lokacija na području grada Zagreba, rukovodi županijski državni odvjetnik iz Zagreba, uz stručnu pomoć Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

11:56 Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je na Pantovčaku dao izjavu za medije nakon pucnjave na Markovom trgu.

“Povodom tog nesretnog slučaja, nečega što se dosad nije dogodilo pred državnom institucijom, htio bih ponoviti ono što sam ranije rekao, to su državne institucije, centralne, najviše i nisu turistička destinacija, to su prije svega državne institucije i njih treba štititi na odgovarajući način i ako se na to odluče u Vladi, imaju moju podršku, čak ih i pozivam da to naprave”, rekao je Milanović.

Milanović o pucnjavi: “Pozivam Vladu da odgovarajuće zaštiti Trg”

11:25 Iz MUP-a su se oglasili dopunom informacije o počinitelju.

“Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima“, objavili su.

11:03 Vozilo zagrebačke hitne službe stiglo je na Markov trg u roku 6-7 minuta od dojave, no ranjenog policajca do bolnice je prevezlo sanitetsko vozilo Krapinsko-zagorske županije, koje je u međuvremenu naišlo.

“Vozilo zagrebačke hitne službe zaustavila je policija te su postupili sukladno uputama, što znači da su sklonjeni iza crkve Svetog Marka. Nakon toga su, po primitku nove dojave, u 8,34 sati upućeni na Tuškanac gdje su pružili pomoć osobi koja se upucala”, rekao je ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Marko Rašić.

Rašić: “Hitna služba bila na Markovu trgu u roku 6-7 minuta”

10:59 Kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila poručio je u ponedjeljak da je očito da sigurnosna situacija nije dobra, te kako je ranjeni 31-godišnji policajac imao sreće.

Cvrtila: “Očito je da sigurnosna situacija nije dobra, ranjeni policajac danas je imao sreće”

10:29 “Prema informacijama koje imamo sada riječ je o pokušaju teškog ubojstva, a počinitelj je počinio samoubjstvo nedugo nakon događaja. Policija i DORH će ispitati kako se sve dogodilo, o motivima nemamo novih saznanja. Policajcu želimo brz oporavak i ima svu našu potporu kao i njegova obitelj”, rekao je premijer Plenković novinarima.

Plenković nakon pucnjave: “Ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju”

10:15 Na Trgu sv. Marka nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške. Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.

Zatvoren Trg sv. Marka, policija provodi očevid nakon ranjavanja policajca

09:50 Zaposlenica obližnje trgovine dala je izjavu za novinare. Rekla je kako Hitna nije ni došla, već je po policajca došao sanitet.

“Policija i mi smo vidjeli vozilo saniteta i zvali ga da dođe pomoći dečku”, rekla je i ispričala kako nije znao ni u koju bolnicu odvesti policajca, već je njih pitao koja je najbliža bolnica.

“Pomogli smo policajcu, jedan gospodin ga je držao, ja sam mu donijela vodu i stavila sam mu krpu na čelo”, rekla je.

09:33 Saborska zastupnica Sandra Benčić za N1 je komentirala incident na Markovu trgu. “Zaista se mora postaviti pitanje kako je moguće da bilo tko u bilo kojem dijelu grada, ne samo tamo gdje su Sabor i Vlada, može s oružjem koje proizvodi rafalnu paljbu hodati usred dana, usred jutra kad je prometno?”, upitala je Benčić.

Benčić: “Kako je moguće da netko usred dana hoda gradom uz oružje s rafalnom paljbom?”

09:25 MUP je na Twitteru objavio da je 31-godišnji ranjeni policajac na operaciji.

09:20 Iz Vlade su potvrdili da je upucan 31-godišnji policijski službenik koji radi na osiguranju zgrade Vlade te se nadaju da će se brzo oporaviti.

09:15 Predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić rekao je u HRT-ovom Studiju 4 kako je ranjeni policajac izvan životne opasnosti. “Smatramo ovo terorističkim činom ili se radi o psihički labilnoj osobi”, rekao je Jagić. Naš život je vrlo riskantan, ali policijski službenici moraju biti bolje opremljeni”, dodao je.

09:14 Ravnatelj Vinogradske bolnice Mario Zovak za N1 je rekao da je ranjeni policajac stabilno, vitalni znakovi su u redu, sada ide na CT prije daljnjih postupaka. Ima rane na u lijevoj ruci i po jednu sa svake strane trupa.

09:13 Pucnjavu je na svom Twitter profilu komnetirala bivša premijerka Jadranka Kosor.

Kosor: “Napadač je mogao ući u vladu i dalje pucati. Sigurnosno nevjerojatno”

09:05 “Sabor je otkazao sve posjete i sastanke za danas”, objavio je Bojan Glavašević na Twitteru.

09:02 Premijer Plenković stigao je na Markov trg, ali nije dao izjave novinarima.

09:00 “Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo. Utvrđuju se sve okolnosti događaja”, objavio je MUP na Twitteru.

08:30 Izjavu za novinare dao je ministar branitelja Tomo Medved, koji je bio vidno uznemiren. Poručio je da ne može reći ništa više od onog što se već zna, te dodao da će se utvrditi sve što se dogodilo.

Nije mogao reći kako je policajac. “Čekamo da se uhiti počinitelj, policija ga lovi. Hrvatska je sigurna zemlja. Čim budemo imali više detalja, informirat ćemo građane”, rekao je.

08:20 “U 8:06 sati zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Prema prvim utvrđenim informacijama jedan policijski službenik je ozlijeđen i njemu se pruža liječnička pomoć. Počinitelj je pobjegao s mjesta događaja, a za njim tragaju sve raspoložive policijske snage”, poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

08:15 Kako javlja N1, policajac je upucan ispred ulaza u zgradu vlade, a pri pucnjavi se čuo rafal. Više medija javlja kako je policajac upucan iz Kalašnjikova. Prilaze Vladi i Markovu trgu čuvaju policajci u pancirkama.

“Čuo sam pucnjavu, ovoga nije bilo za vrijeme rata”, rekao je jedan građanin za N1.

Komentiraj