Napadač na policajca objavio poruku: “Dosta je bilo prevara”

Iako policija još uvijek napadača na policajca naziva mogućim počiniteljem, mediji su objavili da se radi o 22-godišnjem Danijelu Bezuku iz Kutine.

Oko podneva se pojavila informacija da je napadač ostavio poruku na Facebooku. “Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti”, napisao je nekoliko minuta nakon napada.

Još uvijek nije poznato koji je motiv napada.

PHOTO: Pixsell, Facebook

 

Pretposljednja objava mladića iz Kutine na Facebooku datira sa zagrebačkog Adventa s početka siječnja 2019. U toj je objavi priložio svoju fotografiju s Trga bana Jelačića te je zapisao “turist u svojoj državi”.

Mladić je početkom studenoga 2018. objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na fotografiji je odjeven u majicu s obilježjima HOS-a i navijačke skupine Bad Blue Boys s natpisom “Za sve one kojih nema”, dok je uz fotografiju zapisao “zapalit ću svijeću, molit ću do jutra, za zdrav razum i bolje sutra”.

Iste je godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju snimljenu prije koncerta Marka Perkovića Thompsona u Glini koju je popratio citatom iz Thompsonove pjesme “rastjerajmo tamu da nam jutra svanu”.

U objavi iz srpnja 2018. poručio je da će hrvatska nogometna vrsta igrati u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Uz objavu je priložio videosnimku bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem ona zaključuje da će “Hrvatska biti najrazvijenija država Europske unije”, a koju je popratio komentarom “barem nas nisi lagala i prešla kao budale”.

Mladić je sredinom srpnja 2018. zapisao da je “i dalje Hrvat, hvala vam na borbenosti”, dok je u veljači iste godine objavio fotografiju na kojoj drži kovanice, a koju je popratio komentarom “od plaće kupio sam hlače i ostalo mi za žvakače”.

U veljači 2018. je objavio svoju fotografiju na kojoj pozira odjeven u zimsku kamuflažnu odoru, dok u ruci drži model snajperske puške izrađen od drveta. Uz tu je fotografiju zapisao da je na njoj prikazan pripadnik “Belih orlova na braniku otadžbine” koju smatra “jednom od najzaštićenijih vrsta u Republici Hrvatskoj”.

Ranijih je godina na društvenim mrežama objavljivao snimke pjesama Marka Perkovića Thompsona, Miroslava Škore i Mate Miše Kovača, ali i snimke testiranja snajperskih pušaka i teških strojnica.

Na njegovoj Facebook naslovnici stoji fotografija iz filma “Put rata” redatelja Stevena Spielberga.

Policija je ranije objavila kako je napadač 22-godišnjak koji do sada nije bio poznat policiji.

“Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima”, izvijestio je MUP.

Napadač je nakon pucnjave pobjegao s Markovog trga, a pronađen je na Jabukovcu, gdje je počinio samoubojstvo.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca, najavio preispitivanje načina osiguravanja Trga te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Božinović je kazao da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

Komentiraj