Plenković nakon pucnjave: “Ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju”

Premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina obratit će se javnosti nakon pucnjave na Markovu trgu gdje je upucan policajac.

U pucnjavi je ozlijeđen policajac koji je radio na osiguranju zgrade Vlade, a počinitelj je izvršio samoubojstvo te je njegovo tijelo pronađeno na Jabukovcu. Ozlijeđeni policajac ima četiri prostrijelne rane, no u stabilnom je stanju.

“Prema informacijama koje imamo sada riječ je o pokušaju teškog ubojstva, a počinitelj je počinio samoubjstvo nedugo nakon događaja. Policija i DORH će ispitati kako se sve dogodilo, o motivima nemamo novih saznanja. Policajcu želimo brz oporavak i ima svu našu potporu kao i njegov aobitelj”, rekao je premijer.

Dodao je da da će policija i DORH utvrditi je li riječ o zločinu individualnog karaktera, ali zasad sve upućuje na to.

Plenković je rekao kako Hrvatska ima kulturu otvorenisti i kako su na Markovom trgu sabor, vlada i skupština koji su dostupni svima. “Po trenutnom režimu ovdje su moguća i javna okupljanja, ali ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju”, rekao je. Prijedlozi koji su došli od strane MUP-a je postavljanje rampa.

Upitan može li se Markov trg zaštititi kaže da može. “Ovo je vrlo kompleksno, da bi se sve zatvorilo moramo imati slobodne prometnice okolo da to omogućimo”, rekao je.

Na novinarsko pitanje što bi bilo da se sve dogodilo u četvrtak u 10 sati kada je sve puno novinara. “To bi bilo jako loše”, odgovorio je.

“Ne bih dovodio u vezu performans ovih koji imaju veliku plaću u Bruxellesu pa ovdje petkom iskracavaju lubenice s ovim događajem”, odgovorio je na pitanje novinara ima li Sinčićev performans veze s ovim.

Upitan ima li odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Plenković je rekao: “Nema njegove odgovornosti. Vidim da je krenulo u tom smjeru…Nema njegove odgovornosti”.

Medijima se potom obratio sam Božinović.

“U najvećoj mjeri moguće je zaštititi ako se ovaj trg potpuno zatvori, a vozila i pješaci mogu prolaziti samo uz propusnice, mogu se staviti rendgenske barijere, kontrolne točke, pa i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja. Ovdje imamo i crkvu, imamo i odluku Ustavnog suda (o ukidanju zabrane okupljanja na Markovu trgu, op. a.), sve to treba uzeti u obzir. To su te mogućnosti, ali to znači da za ovaj dio grada, kad bismo htjeli podići razinu na najvišu maksimalnu, ne bi bilo slobode kretanja”, rekao je Božinović.

Upitan je li moguće izmjestiti Vladu i Sabor s Markova trga, Božinović je rekao da bi sigurnosno svakako bilo bolje da su te institucije negdje drugo, ali da to nije jednostavno. “Hrvatski sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije koje su tu desetljećima, pa i duže. Službe su razradile nekoliko scenarija pa ćemo vidjeti što bi bilo optimalno za napraviti. Počet ćemo ih primjenjivati onda kad se donese odluka o njima”, rekao je Božinović.

Novinari su ministra upitali kako je moguće da je muškarac pješice mogao preći dobar dio centra grada noseći automatsko oružje.

“U Hrvatskoj je 20 tisuća policajaca i nemoguća je misija da se kontrolira svakoga tko bi mogao biti odjeven na način da bi mogao nositi oružje”, rekao je Božinović.

 

Ispred zgrade Vlade upucan policajac, napadač počinio samoubojstvo

Komentiraj