EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Iran i Turska žele maknuti prepreke za bolju suradnju

Iran i Turska su se u subotu obvezali da će nakon ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu maknuti prepreke na putu bolje gospodarske suradnje između dviju zemalja koje su na suprotnim stranama u sirijskom sukobu.

“Smanjenje neslaganja će najviše koristiti našim zemljama”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na zajedničkoj konferencija za novinare s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem, nakon sastanka u Erdoganovoj palači u Ankari gdje su dvojica političara supredsjedala vijećem za stratešku suradnju.

Razgovor je vođen dan nakon oštrih kritika koje su Iranu uputile zemlje koje sudjeluju na summitu Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Turskoj. Rouhani je bojkotirao sastanak na kraju summita u petak jer je Iran u konačnom priopćenju optužen za podršku terorizmu.

“Odnosi Turske i Irana slabe posljednjih godina. Trgovinska razmjena pala je na 10 milijuna dolara zbog sankcija Iranu”, rekao je Erdogan. On je dodao da se nada u bliskoj budućnosti doseći 30 milijuna dolara.

“Uklonit ćemo zapreke”, rekao je Hasan Rohani o  posljedicama embarga protiv Irana.

“Turske banke mogu otvoriti podružnice u Iraku”, dodao je i inzistirao na potrebi razvoja bankarske i financijske suradnje.

Rouhani je priznao razlike u pogledu nekih pitanja, koje je ocijenio “prirodnim” i zajamčio, kao i njegov turski kolega, da želi smiriti sukobe u regiji.

Ankara i Teheran se ne slažu posebice u pogledu Sirije. Iran sa šijitskom većinom financijski i vojno podržava režim Bashara al-Assada, dok Turska, saveznica Saudijske Arabije sa sunitskom većinom, pomaže pobunjeničkim skupinama.

Organizacija islamske suradnje (OIC) osudila je stalnu iransku podršku terorizmu u priopćenju objavljenom u petak nakon 13. summita u Istanbulu, na kojem je sudjelovalo tridesetak šefova država.

Komentiraj