UOČI 15. FESTIVALA QUEER ZAGREB njegov umjetnički direktor pojasnio je zašto je izostala podrška gej lobija: ‘Hasanbegović nije pomogao, Sanader je bio u zatvoru, Petrov ima nestabilnu karijeru, a ni Bozanić se ne čini voljnim. Šalu na stranu, gej lobi možda ovdje i postoji, ali nismo s njim u vezi’

Iako je još tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća izraz queer označavao pogrdni naziv za homoseksualce, danas on ima značenje koje se odnosi na svu homoseksualnu, biseksualnu, transrodnu i interseksualnu zajednicu, kao i na heteroseksualne osobe koje žive izvan hetero patrijarhalnih formi. Queer se odnosi često i na aktivizam, ali i na propitivanje nametnutih normi patrijarhalne tradicije. Zbog svega toga je nevladina i neprofitna udruga Domino prije 15 godina pokrenula festival Queer Zagreb s ciljem prezentiranja umjetnosti i aktivizma kroz propitivanje i snaženje queer identiteta u Hrvatskoj i svijetu.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

PREKONACIONAL/UDRUGA DOMINO
Podijeli objavu
Prethodni članakPREDSJEDNIK UPRAVE KRAŠA Petrov se prvi sastajao s dobavljačima Agrokora
Sljedeći članakU pet godina u sklopu Erasmusa razmijenjeno 18 hrvatskih poduzetnika početnika
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.