Voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu za Nacional govori o svojoj misiji u Hrvatskoj, o mitu briselske administracije, suradnji s hrvatskim europarlamentarcima, položaju žena u politici i situaciji u rodnoj Bugarskoj

Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu, porijeklom je Bugarka, a udata je za hrvatskog diplomata i ponosna na svoje hrvatsko državljanstvo. “Hrvatska je mene udomila i dala mi najvrednije što imam, a to je moj sin Nikola, rođen u Zagrebu”, istaknula je. Po obrazovanju novinarka, diplomirala je novinarstvo na Sveučilištu u Sofiji i to na početku tranzicije pa je započela karijeru kao izvjestiteljica iz bugarskog parlamenta, u doba najvećih političkih promjena. Učila je na najtežim novinarskim zadacima na televiziji, ali je vrlo brzo dobila stipendiju Glasa Amerike za nastavak studija u SAD-u. Magistrirala je političke znanosti na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, na kojem joj je predavao “najveći predsjednički gubitnik” Michael Dukakis koji je studente podučavao političkim kampanjama na vlastitim greškama. Zahvaljujući njegovoj preporuci, odradila je pripravnički staž u uredu senatora Edwarda Kennedyja na Capitol Hillu u Washingtonu. Tamo je napisala i magistarski rad.

NACIONAL: Zakuhalo se oko optužnica pripadnicima HVO-a iz Orašja. Kako komentirate reakcije hrvatske diplomacije i Vlade na to što se događa i pokazuje li Hrvatska europsku zrelost?

Zaposlenici u Uredu za informiranje Europskoga parlamenta su službenici koji rade za instituciju Parlamenta i nisu ovlašteni komentirati ili problematizirati pitanja političke prirode; naša uloga je isključivo institucionalna, odnosno administrativna. Zastupnici u Europskome parlamentu su jedini njegovi predstavnici i kao članovi političkih grupacija mogu iznositi i političke stavove.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj