INTERLIBER 2016 Proučite program događanja i književne novitete

Screenshot znk.hr

Proučite program događanja i književne novitete na književnom festivalu INTERLIBER 2016.

Popularni festival se održava od 8. do 13. studenog u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma s bogatom ponudom novih svjetskih i domaćih naslova te bogatim sadržajem programa događanja.

Očekuju Vas velika sniženja, više od 1 000 naslova, popusti do 90 % i knjige već od
10 kn…

PROGRAM DOGAĐANJA:

9.11.2016., SRIJEDA
18:00 sati, štand v|b|z -a, paviljon 5
– Susret i razgovor s autoricom te potpisivanje knjige
Sanela Vrkljan: “U potrazi”

11. 11. 2016., PETAK
18:00 sati, štand v|b|z -a, paviljon 5
– Predstavljanje i potpisivanje knjiga, druženje s autorima
Željka Horvat Čeč: “4 brave”
Goran Gerovac: “Sjever je mjesto tame”

12.11.2016., SUBOTA
13:00 sati, štand v|b|z -a, paviljon 5
– Susret i razgovor s autorom te potpisivanje knjiga
Stipe Božić: K2 – Trijumf i tragedija

12.11.2016., SUBOTA
16:00 sati, galerija paviljona 5 (1.kat)
– Predstavljanje pobjednika VBZ & Tisak media nagrade za najbolji neobjavljeni roman
2016
Lada Vukić: “Specijalna potreba”
Ivica Ivanišević: “Knjiga žalbe”
Sudjeluju: Lada Vukić, Ivica Ivanišević, Drago Glamuzina i članovi žirija

13. 11. 2016., NEDJELJA
13:00 sati, galerija paviljona 5 (1.kat)
– Predstavljanje domaćih, autorskih slikovnica
Branislav Glumac i Davor Šunk: “Dječak i bundeva”
Davor Šunk: “Miro i Mara”, “Miro i Mara u zoološkom vrtu”
Robert Mlinarec i Vanda Čižmek: “Patuljak Mudrić: Munje, gromovi i… električna
struja”
Branislav Glumac i Davor Šunk: “Dječak i bundeva”
Sudjeluju: Davor Šunk, Branislav Glumac, Robert Mlinarec, Vanda Čizmek

POPIS NOVIH IZDANJA:

1. Paulo Coelho: Špijunka

U svom novom romanu Špijunka Paulo Coelho oživljava fascinantan i misteriozan život Mate Hari: slavne plesačice orijentalnih plesova koja je šokirala i očaravala publiku, femme fatale i osobe od povjerenja mnogih bogatih i utjecajnih muškaraca svoga vremena, žene tajanstvene prošlosti koja je pobuđivala zavist pariških aristokratkinja i hrabro prkosila moralnim vrijednostima s početka 20. stoljeća.

Paulo Coelho maestralno plete priču o njezinu životu u obliku fiktivnog pisma koje Mata Hari piše odvjetniku iz zloglasnog zatvora Saint-Lazare u Parizu, gdje je za vrijeme Prvog svjetskog rata bila zatočena zbog optužbe za špijunažu. To je pismo zamišljeno kao ostavština koju je ona namijenila kćeri, čije odrastanje neće doživjeti.

naslovnica_spijunka

2. Dan Brown: Da Vincijev kod, izdanje za nove generacije

Da Vincijev kod jedan je od najuspješnijih bestselera svih vremena u cijelom svijetu – roman kojim je Dan Brown dokazao svoju jedinstvenu spisateljsku umješnost. Ovo izdanje promijenjeno je i prilagođeno novim generacijama. K tome sadrži i fotografije u koloru s prikazima nekih od umjetničkih djela i mjesta koja su bila tragovi u odgonetavanju drevne istine. Čitateljima je zajamčeno nezaboravno i napeto putovanje od Pariza do Londona i do tajnih hodnika naše povijesti.

Za vrijeme službenog posjeta Parizu harvardskog profesora Roberta Langdona jedne noći probudi policija. U Louvreu je ubijen vremešni kustos s kojim se Langdon trebao naći tijekom večeri, a pokraj njegova su tijela pronađeni nerazumljivi kodovi.

3. Lada Vukić: Specijalna potreba

Specijalna potreba je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi.
Protagonist romana Specijalna potreba desetogodišnji je dječak Emil koji živi s majkom u unajmljenom stanu u nekom neimenovanom gradu. Samohrana majka teško sastavlja kraj s krajem iako se ubija od posla. Sinu, koji ima problema s nogama i k tome boluje od mutizma (poremećaja govorne komunikacije), daje svu ljubav i bori se da se, u nesklonoj sredini, što bolje socijalizira. U vrlo vješto i precizno voljenoj priči o hendikepiranom dječaku koji se na svakom koraku, osobito u školi, susreće s nerazumijevanjem i nedostatkom empatije, zbiva se i jedan kratkotrajni ljubavni zanos, dramatični lomovi među likovima, neobični susreti s dilerom, filozofska razmišljanja starog slijepog profesora i Emilovo natjecanje s njim u slušanju šumova.

4. Ivica Ivanišević: Knjiga žalbe

Kao što je svima poznato, knjiga žalbe nalazi se na šanku i slobodno u nju možete zapisati svoje prigovore i komentare, no prije toga svakako je pročitajte. Uživat ćete u ovom urnebesnom, britkom i pametno napisanom romanu.

Ivanišević je svoje junake, kvartet pisaca, različitih nacija i poetičkih preokupacija, smjestio u rezidenciju za pisce u ‘rumunjskoj nigdini’, gdje bi svatko trebao raditi na svojoj knjizi. U izolirane uvjete oni dolaze sa svojim privatnim i profesionalnim ‘fejlovima’; Hrvata je upravo nogirala Bivša, a trebao bi funkcionirati kao humoristički pisac i pisac vesterna u fušu, Finkinja se bori s gotičkim romanima i usput izgleda kao manekenka, postariji Rus ispisuje još jedan od debelih realističkih romana o strahotama komunizma u strahu od kritičara koji ga terorizira, a Čehinja, osim što pije i plače za pokojnim mužem, muči se poezijom o konačnim pitanjima smisla. I tu dolazimo do trenutka kad treba konstatirati da su i pisci samo ljudi, što nam Ivanišević uspješno dokazuje u romanu u kojem četiri vrlo raznolika glasa, u formi dnevnika, bilježe svoju rezidencijalnu svakodnevicu.

naslovnica_knjiga-zalbe

5. Mercè Rodoreda: Trg dijamanta

Mercè Rodoreda (1908. – 1983.) jedna je od najvažnijih katalonskih književnica 20. stoljeća.  Njezin je roman Trg dijamanta (La Plaça del Diamant, 1962.), najpoznatije djelo katalonske književnosti svih vremena objavljeno na više od 30 jezika. G. García Márquez nazvao ga je “najljepšim romanom objavljenim u Španjolskoj nakon Španjolskog građanskog rata”.

Natàlia, djevojka skromna porijekla, na fešti na Trgu dijamanta, susreće nepoznata mladića koji je, usprkos početnoj odbojnosti, šarmira. Natalia i Quimet se ubrzo ožene, sirotinjski se kuće, uživaju u malim radostima, ubrzo imaju dvoje djece… Quimetu se uzgoj golubova pretvori u opsesiju zbog koje trpi cijela obitelj. Natàlia je očajna, ali dobra prijateljica, senyora Enriqueta, uvijek joj kaže: „Draga moja, sve ti je to život.“

6. Magda Szabó: Trenutak

Roman Trenutak (A pillanat) mađarska književnica Magda Szabó objavila je 1990., kada su joj bile 72 godine i nakon što je već postigla status najznačajnije suvremene mađarske književnice. No zamisao za njegovo pisanje začela se još za vrijeme školovanja, kada se, kao ambiciozna studentica latinskog jezika i književnosti, ponovno susrela s Vergilijevim spjevom o trojanskom junaku Eneji koji je nakon propasti Troje, potaknut božanskom objavom, poveo svoj narod u novu domovinu – današnju Italiju – gdje se, nedugo po iskrcavanju, oženio Lavinijom, kćeri kralja starosjedilaca, Latina, te tako postao praocem slavnoga rimskog naroda. No da bi se opisano moglo ostvariti, rimski je pjesnik morao žrtvovati Enejinu zakonitu suprugu Kreuzu – baš poput mnogih drugih žena na njegovu putu – kćer trojanskoga kralja Prijama, koja je poginula prilikom bijega iz Troje…

No što ako se to nije dogodilo i ako je umjesto Kreuze poginuo netko drugi? Ako se Kreuza odlučila suprotstaviti sudbini i bogovima, poručivši im da nitko nema pravo svoju samoizmišljenu božansku bit opravdati žrtvovanjem smrtnika?

7. Josefine Klougart: Jedno od nas spava

Jedno od nas spava Josefine Klougart, danske književne zvijezde i jedne od najhvaljenijih mladih skandinavskih autorica, osebujan je roman o gubitku, u svim njegovim oblicima.

Naratorica, umjetnica iz Kopenhagena, dolazi u roditeljski dom na poluotok Jylland, u posjet bolesnoj majci. Istodobno prolazi bolno razdoblje nakon prekida veze te se nada naći mir u krajoliku svoga djetinjstva. Ali i tamo je opsjedaju ambivalentni osjećaji, tuga i bol jer ništa nije kako je nekada bilo. Što se promijenilo u njezinu geografskom i mentalnom krajoliku?

8. Goran Gerovac: Sjever je mjesto tame

Goran Gerovac napisao je postapokaliptični roman u kojem glavni protagonist nakon nuklearnog uništenja luta razvalinama gradova i pokušava dočekati sutrašnji dan. Bauljajući među ruševinama, prisjeća se bivšeg života i ‘analizira’ ludilo svijeta koji se samouništio. Pritom nema nikakvih obzira ni prema kome, gotovo je sam na svijetu i može reći što god hoće, nema prema kome biti politički korektan, a očaj i vlastito ‘ludilo’, koji samo rastu dok luta od jednog srušenog zida do drugog, od jedne hrpe leševa do druge, dodatan su poticaj da bezobzirno secira svoj umrli svijet. Ne ostaje dužan nikome, a ne štedi ni sebe.

9. Željka Horvat Čeč: 4 brave

Naslov knjige 4 brave vrlo precizno naznačuje o čemu se u knjizi radi. Iza 4 brave mora da je dobro zaključana neka trauma. Broj 4 iz naslova sugerira da se radi o najtežoj vrsti traume, jer je iz djetinjstva, iz doba kada se brojevi još pišu znamenkama.

4 brave donose priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna…, o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju 1991 – 96. Njezina „krivnja“ je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista, baš kao i dobar dio Hrvata prije toga doba presvlačenja uvjerenja i nove gorljivosti.

naslovnica_4-brave

10. Alessandro Baricco: Triput u zoru

Triput u zoru žanrovski je fluidan prozni tekst, triptih tijesno povezan s književnikovim prethodnim romanom Mr. Gwyn, ali se ipak, kao što i sam autor ističe u uvodnom obraćanju, čita kao zasebna i zaokružena cjelina. U tri mala nokturna koja završavaju i počinju u zoru, muškarac i žena susretnu se u različitim životnim fazama u hotelskom predvorju, svaki put u jednako dramatičnim okolnostima, i otkrivaju jedno drugom.

U prvoj priči Malcolm Webster upoznaje tajanstvenu i zavodljivu ženu, u drugoj mlada žena koketira s recepcionarom pokušavajući shvatiti svoj odnos s dečkom, dok u završnom dijelu tinejdžer, mlađi Malcolm, bježi iz prljavog hotela s detektivkom nakon obiteljske nesreće.

11. Aleksandar Hemon: Kako su nastali Ratovi zombija

Hemon je oduvijek imao talent za komično, ali nikada dosad nije napisao nešto ovako urnebesno smiješno, brutalno i nadrealno.

Joshua Levin živi u Chicagu, s Japankom Kimmy, i želi biti scenarist. Nakon niza neuspješnih pokušaja, započinje pisati Ratove zombija i čini mu se da bi to napokon moglo biti nešto ozbiljno. Čekajući uspjeh, za život zarađuje predajući engleski jezik imigrantima. Među njima je i Bosanka Ana koja ima ljubomornog, ratom skršenog i nasilnog muža. Započinje aferu, ali vrlo brzo uslijedi i katastrofa, a događaji koje pratimo istovremeno su urnebesno smiješni i potresni, razotkrivajući pritom neke najneuralgičnije točke našeg doba.

12. Ana Maria Matute: Opustjeli raj

Cjelokupno djelo Ane Maríje Matute nesumnjivo je jedan od najvrednijih opusa suvremene književnosti na španjolskom jeziku. – Mario Vargas Llosa

Opustjeli raj posljednji je za života i prvi na hrvatskom objavljen roman Ane Maríje Matute, zasigurno najveće španjolske književnice našeg vremena, dobitnice nagrade Cervantes, najprestižnijeg priznanja za književnost španjolskog govornog područja kojom su ovjenčani i nobelovci Octavio Paz, C. José Cela i Mario Vargas Llosa.

U Opustjelom raju Matute maestralno portretira odrastanje djevojčice izuzetne imaginacije u osvit rata u razorenoj madridskoj buržoaskoj obitelji. Usamljenoj i nesigurnoj Adriani jedino su utočište dadilja i posluga. Ona stvara vlastiti svijet u koji pristup ima samo Gavrila, ruski dječak iz susjedstva: svijet je to čudesnog blještavila, odsjaja i jezika, u kojem čarobno postaje realno, nezamislivo moguće.

13. Clara Uson: Kći istoka

Španjolska autorica Clara Usón piše o sudbini kćeri optuženika za ratne zločine, generala Ratka Mladića. Pisati o ratu koji se dogodio daleko od nje na prvi je pogled hrabra odluka. No tema je univerzalna, razočaranje ocem i njegovom politikom što Anu odvodi u samoubojstvo. Tragedija obitelji Mladić materijal je za antičku dramu i zato svatko ima pravo pisati o njoj.

Slavenka Drakulić

Lijepa, inteligentna, otvorena, Ana pred sobom ima divnu budućnost. Najbolja je studentica u svojoj generaciji na Medicinskome fakultetu u Beogradu i ponos svoga oca, generala Ratka Mladića. No jedne noći, u ožujku 1994. godine, nakon povratka s apsolventskoga putovanja iz Moskve i sa samo 23 godine, Ana uzima očev najdraži pištolj i donosi odluku koja će zauvijek obilježiti život njezine obitelji. A nešto više od godinu dana nakon obiteljske tragedije, u srpnju 1995., general Ratko Mladić počinit će najveći i najstrašniji pokolj na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata, pogubivši više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

naslovnica_kci-istoka

14. Anita Moorjani: A što ako je ovo raj

Nakon iskustva tik do smrti koje je opisala u bestseleru New York Timesa Ponovno rođena, Anita Moorjani itekako dobro poznaje istine skrivene s onu stranu uobičajenog znanja i prihvaćanja. Spoznaje koje je stekla pomogle su joj da još jasnije shvati svoju sudbinu.

Jedna od tih istina odnosi se na razmatranje kulturalnih mitova koji prožimaju naš svakodnevni život. Prenoseći se s naraštaja na naraštaj, ti su mitovi obuhvatni i utjecajni. Od uvjerenja da žanjemo ono što smo posijali do ideje da uvijek moramo imati pozitivan stav, kulturalne mitove nerijetko prihvaćamo kao činjenice, a da ih i ne dovodimo u sumnju. Moorjani tvrdi kako je došlo vrijeme da ih propitamo, jer nam to može pomoći da razvijemo svoju istinsku osobnost koja poznaje istinu.

15. Elizabeth Gilbert: Velika magija

Više od 12 milijuna ljudi pogledalo je govor Elizabeth Gilbert s TED konferencije o životu ispunjenom svrhom i kreativnošću, a Velika magija nastala je na osnovi toga govora. Čitatelji već godinama pronalaze inspiraciju u knjigama Elizabeth Gilbert, a sada ova mnogima omiljena autorica razotkriva što sama prolazi u kreativnom procesu stvaranja i dijeli s nama dragocjena saznanja i jedinstven pogled na ulogu kreativnosti u našim životima. Pokazuje nam koliko je važno u životu posvetiti se onome što najviše volimo i pobijediti strah od toga da nismo dovoljno dobri i da nećemo uspjeti. Primjerima iz života govori nam koje bismo stavove, pristup i navike na tom putu trebali usvojiti.

16. Igor Mandić: Ekstaze i mamurluci, novo izdanje

U svega desetak poglavlja – zavodljivo nazvanih, npr. „Vino i erotika“, „Vino i bogovi“, „Vino i duhovna opojnost“ – rasprostrta je golema, začuđujuće bogata građa iz malne svakoga aspekta ljudskih aktivnosti, koje dolaze u doticaj s vinom. Mnoštvo citata, što ih je autor zavidnom pedanterijom uspio pronaći kroz tisućgodišnju vinsku historiju, služe kao podrška njegovom samostalnom filozofiranju, u kojem stalno pazi da se sa ekstazama ne pretjera, već da se mamurluci pokažu kao naličje. Uglavnom, ovo je knjiga jedinstvena primjena kulturološko-semiološke analize, ali u stilu „prozno pitke“ feljtonistike, kako enciklopedičnost ne bi prevagnula. Knjiga poučna, ali i vesela.

naslovnica_ekstaze-i-mamurluci

17. Davor Šunk: Miro i Mara

Slikovnice „Miro i Mara“ zamišljene su kao originalni hrvatski proizvod autora Davora Šunka koji se sastoji se od osam tzv. kartonki opsega 12 stranica namijenjenih djeci predvrtićke i vrtićke dobi (od dvije do pet godina).

Autor je osmislio edukativne i zabavne ilustrirane kratke priče čija je svrha poticati obiteljske, moralne i društvene vrijednosti, ljubav, međuljudsku solidarnost, plemenitost, lijepo ponašanje. Jednostavan tekst prikladan je i za najmlađe čitatelje, prate ga ilustracije, koje same za sebe čine posebnu priču. Time su ove slikovnice jednako prikladne za samostalno proučavanje i prepričavanje. U nizu od osam slikovnica bavit će se bontonom, uljudnim ponašanjem u obitelji, na ulici i u vrtiću, kao i društvenim odnosima u cijelosti, ponajprije obiteljskim i prijateljskim. Životne teme bit će prikazane kroz zanimljive, vesele i interaktivne priče te suvremene, živahne i dopadljive ilustracije koje će djecu, ali i njihove roditelje, zabaviti i razveseliti.

18. Branislav Glumac, Marino Zurl, Davor Šunk: Dječak i bundeva

Tekst: Branislav Glumac i Marino Zurl
Ilustracije: Davor Šunk

Iznimna ilustrirana priča Branimira Glumca i Marina Zurla o dječjim snovima i sanjama. Prvi put objavljena prije više od trideset godina, s magičnim ilustracijama Branka Bahuneka, ova slikovnica dobit će novi vizualni identitet kroz ilustracije poznatog hrvatskog dizajnera i ilustratora Davora Šunka.

Tomica je pučkoškolac kojeg je slučajni odlazak u cirkus oduševio. Očaran atmosferom i zajedništvom cirkuske družine, želi postati dio tog šarolikog društva i ne prestaje o tome sanjati i maštati. Čini sve kako bi to i ostvario, a na putu do ostvarenja svoga sna susreće ljude koji mu pomažu i bodre ga.

Koliko su snovi i mašta važni za emocionalni razvoj i odrastanje djeteta najbolji govori priča o dječaku Tomici. Ova edukativna ilustrirana priča potaknut će u djece znatiželju, pokazat će im kako je važno imati samopouzdanje te biti odvažan i ustrajan.

19. Vanda Čizmek, Robert Mlinarec: Munje, gromovi… i električna struja – Kako je
Mudrić otkrio struju

Tekst: Robert Mlinarec
Ilustracije: Vanda Čizmek

Patuljak Mudrić našao se jedne noći usred velikog nevremena. Sijevale su munje i udarali gromovi, čas je nebo bilo crno, a čas bijelo. No, kad se sklonio u sigurnost svoga doma, sve je bilo puno lakše.

20. Sanela Vrkljan: U potrazi

Ovaj roman, satkan od živih slika, vodi nas na duhovno putovanje. U središtu radnje je Magdalena, djevojka u ranim dvadesetima, koja osjeća da je zatočena u začaranom krugu nametnutih životnih obrazaca s kojima se njezin sustav vrijednosti i njezina mladost ne mire. Na tom putovanju puno je kušnji, tjeskoba i strahova, propitivanja vlastite vjere i religije, ljubavi prema bližnjima i bližnjih prema nama. Ponos nerijetko bira krive puteve da ostvari dobre namjere, piše autorica. U jednom trenutku Magdalena zagrebe i u strogo čuvane obiteljske tajne… Treba li mlada djevojka nositi teret obiteljske prošlosti? I što je istina? Na tom teškom putovanju Magdalena sazrijeva, a čvrsto joj je uporište vjera koja je sigurnom rukom vodi kroz životna iskušenja i pomaže joj da postane slobodna – od sebe.

Roman U potrazi potaknut će nas da i sami preispitamo svoje životne vrijednosti i živimo svoju istinu.

21. Ulrike Raiser: Limun i njegove ljekovite blagodati

Limun je od davnina dragocjen i blagotvoran prirodni lijek. Ova knjiga donosi mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija o podrijetlu, uzgoju, berbi i svojstvima limuna, kao i o njegovom ljekovitom djelovanju i primjeni u svakodnevnom životu. U njoj ćete pronaći jednostavne i učinkovite recepte za njegu tijela te za prirodne ljekovite kure i pripravke koji pomažu u sprečavanju i liječenju mnogih zdravstvenih tegoba.

Komentiraj