INSIDER OUTSIDER Otkud Malezijci u Hollywoodu?

Riza Aziz, posinak malezijskog premijera, odlučio je KOCKATI I UBACITI STOTINJAK MILIJUNA DOLARA U FILM ‘Vuk s Wall Streeta’. Ne svojih, nego malezijskih koje je trebalo oprati

Bez obzira na veliku ekonomsku krizu koja je 2009. godine bacila na koljena brojne hollywoodske filmske kompanije, svatko tko posljednjih godina pokušava pokrenuti filmsku kompaniju u Hollywoodu mora ili vraški dobro poznavati situaciju na filmskom tržištu kako bi zaradio ili namjerava oprati novac. Ako mislite da potonjih nema u Hollywoodu, grdno ste se prevarili, o čemu govori posljednji slučaj kompanije Red Granite. To je kompanija koja se proslavila financiranjem filma “Vuk s Wall Streeta”, a danas je “proslavljena” jer se njezini čelnici nalaze na tjeralici američkog pravosuđa koje ih sumnjiči da su zapravo prali novac malezijskog državnog fonda osnovanog kako bi privlačio inozemne investicije. Otkud Malezijci u Hollywoodu? Pa čelnik kompanije Red Granite je Riza Shahriz Bin Abdul Aziz, za prijatelje Riza Aziz, posinak malezijskog premijera Najiba Razaka, ujedno član uprave tog državnog fonda.

Bio je to svibanj 2011., plaža ispred hotela Carlton u Cannesu, vrijeme je filmskog festivala. Svi su pričali o spektakularnom partyju na kojem će nastupiti Kanye West, a na kojem će se predstaviti nova filmska kompanija po imenu Red Granite. Nikad nitko nije čuo za nju, nikad nitko nije čuo za Riza Aziza koji je potrošio milijun dolara na taj party u Cannesu, na koji su došli Jamie Foxx, Leonardo Di Caprio, Bradley Cooper i mnogi drugi celebrityji. Samo koji dan kasnije objavljeno je kako će kompanija Red Granite financirati snimanje filma “Vuk s Wall Streeta”. To je bila velika stvar jer kompanija Warner Bros nije željela podržati taj projekt zato što su njeni šefovi smatrali da će uz toliko mnogo seksa i droge film biti zabranjen u američkim kinima mlađima od 17 godina, što znači da se, mislili su oni u Warner Brosu, uloženi milijuni neće vratiti. Ali Riza Aziz odlučio je kockati se i ubaciti stotinjak milijuna dolara u film. Naravno, ne svojih, nego malezijskih koje je trebalo oprati.

Da bi došao do Di Caprija, trebala mu je debela veza, a to je bio Jho Low, sin malezijskoga poduzetnika, s kojim je krajem devedesetih pohađao privatnu školu u Engleskoj. Low je mozak operacije, diplomirao je ekonomiju u Americi i postao je 2009. poseban savjetnik u malezijskom državnom fondu zadužen za, čini se, i pranje novaca. Kupovalo se sve i svašta, od slika Vincenta Van Gogha i Moneta do luksuznih stanova i hotela u New Yorku i Los Angelesu, organizirane su sulude zabave na koje su dolazili celebrityji, među njima i Di Caprio. Godinu dana kasnije Low je odveo Di Caprija na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnu Afriku, a nakon njihova povratka osnovana je kompanija Red Granite, na čelu koje je Aziz. Uredi kompanije nalaze se u istoj zgradi na Sunset Boulevardu u kojoj su i uredi kompanije Appian Way, a vlasnik joj je Di Caprio.

ŠTO LI JE U TOM TRENUTKU MISLIO DI CAPRIO? Godinama ne može naći financijera za film “Vuk s Wall Streeta” i onda mu odjednom u naručje padne stotinjak milijuna dolara od tamo neke dvojice Malezijaca. Lako moguće da je pomislio – oderat ću ove Malezijce k’o sansku kozu, pa tko živ, a tko mrtav. Low i Aziz su, s druge strane, bili u deliriju, pa oni su face u Hollywoodu, gledaju u Di Caprija kao u Boga, on im je ulaznica u svjetsku filmsku elitu, na kraju krajeva nisu tu ulaznicu platili svojim novcem. Toliko su bili opijeni slavom i puni novca da su Di Capriju, u povodu njegova 38. rođendana, za 600 tisuća dolara kupili statuu Oscara (bilo je to 2012., kada Di Caprio još nije osvojio Oscara) i to onog koji je Marlon Brando osvojio 1955. za ulogu u filmu “Na dokovima New Yorka”. A na proslavi rođendana čelnici kompanije Red Granite natjecali su se tko će naručiti i platiti više boca šampanjaca. Ukupni ceh na kraju je iznosio milijun dolara.

Pomalo neočekivano, ali film “Vuk s Wall Streeta” zaradio je na kino blagajnama diljem svijeta 392 milijuna dolara, a kada je za tu ulogu osvojio Zlatni globus, Di Caprio je zahvalio Lowu i Azizu jer su riskirali ulaganjem u film. I nisu previše riskirali, nije to bio njihov novac, barem prema optužnici američkog ministarstva pravosuđa.

I DOK SE AZIZ UŽIVIO U ULOGU UTJECAJNOG FILMSKOG PRODUCENTA, financirajući snimanje nastavka komedije “Glup i gluplji”, Low je shvatio da su se previše zaigrali pa je prošle godine pobjegao na Tajvan, zemlju koja nema ugovor o isporuci optuženih osoba ni s Malezijom, niti s Amerikom. Ali Aziz nije htio napustiti Azurnu obalu, nego je ove godine u Cannesu zakupio jahtu s koje je reklamirao kako će Red Granite financirati remake filma “Leptir”. Kakvog li paradoksa, u originalnoj verziji filma Dustin Hoffman i Steve McQueen godinama nevjerojatnom upornošću pokušavaju pobjeći iz zatvora na pustom otoku. Pitanje je kako će Aziz i Low pobjeći od ovog skandala i optužnice u kojoj se tvrdi da su u tom poslu oprali sedam milijardi dolara. A Di Caprio? On je za ulogu u filmu “Vuk s Wall Streeta” uzeo honorar od 25 milijuna dolara. Nije optužen, spominje se kao potencijalni svjedok i ne želi komentirati ovaj slučaj.

Komentiraj