Imigrant osumnjičen za ubojstvo u Njemačkoj bio predviđen za deportaciju

EPA/HENDRICK SCHMIDT

Jedan od dvojice imigranata uhićenih zbog ubojstva Nijemca nožem, trebao je biti deportiran polovicom 2016., rekao je njemački sud u petak.

Sud u Chemnitzu, gradu u istočnoj Njemačkoj gdje se dogodio zločin, rekao je kako je Yousif Ibrahim Abdullah trebao biti deportiran u Bugarsku prije dvije godine, gdje je prvotno zatražio azil, ali su vlasti propustile šestomjesečni rok.

Protuimigrantske grupe iskoristili su slučaj kao dokaz za tvrdnju, prema kojoj je politika otvorenih vrata Angele Merkel, pustila u zemlju kriminalce i teroriste.

U Njemačku je 2015. ušlo milijun tražitelja azila.

Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (Afd) i pokret PEGIDA planiraju u subotu marš u Chemntizu kako bi “oplakali Daniela H. i ostale koje je ubila prisilna njemačka multikulturalizacija”.

Stotine ljudi, koji su uzvikivali “otpor!”, sudjelovalo je u protuimigrantskom prosvjedu u četvrtak u Chemnitzu, nakon niza nasilnih sukoba koji su nastupili nakon ubojstva tridesetpetogodišnjeg njemačkog stolara.

Prezime ubijene žrtve nije otkriveno, a policija je dala malo detalja o samom ubojstvu. Rekli su da je do ubojstva došlo nakon verbalne svađe.

Nedjeljni su prosvjedi postali nasilni, a “skinheadsi” su snimljeni kako po ulicama traže ljude, koji izgledaju kao stranci.

Veći je prosvjed održan u ponedjeljak.

Njemačka nogometna liga (DLF) rekla je da se utakmica druge lige između Dynama iz Dresdena i HSV-a, koja je predviđena za subotu, neće održati, jer je saskoj policiji trebalo svo potrebno osoblje za prosvjede.

Iz ureda glavnog pokrajinskog tužitelja su rekli kako je počela preliminarna istraga, o tome stoji li iza brze mobilizacije prosvjednika organizirana mreža.

Premijer Saske Michael Kretschmer rekao je da su savezne vlasti odgovorne, zato što osumnjičeni dvadesetjednogodišnji Iračanin, koji je puno puta osuđivan, nije deportiran.

Osumnjičeni dvadesetdvogodišnji Sirijac je također uhićen.

Ministrica obitelji Franziska Giffey položila je cvijeće na poprištu zločina u petak, čime je postala prvi član vlade Angele Merkel koji je to učinio.

Giffey je rekla kako su nemiri poziv za buđenje federalnoj vladi, koja treba obratiti pažnju na zabrinutost javnosti.

Sugerirala je da bi kasnije još jedan ministar iz vlade ili Angela Merkel mogli posjetiti grad.

“Teška situacija”

Gradonačelnica Chemnitza Barbara Ludwig rekla je kako se nada da će situacija rezultirati zakašnjelim obraćanjem pozornosti na razlike koje još razdvajaju Njemačku na istok i zapad.

“U tom smislu, nešto dobro može proizaći iz ove vrlo teške situacije”.

Nova anketa televizije ZDF pokazala je da 76 posto Nijemaca smatra kako ekstremisti krajnje desnice predstavljaju prijetnju njemačkoj demokraciji.

Alexandar Gauland, čelnik AfD-a, koji je sada najveća opozicijska stranka u parlamentu, rekao je kako je “legitimno” da Nijemci budu ljuti nakon ubojstva.

Kritizirao je političare i medije, zbog nazivanja svih prosvjednika ekstremistima krajnje desnice. Rekao je da njegova stranka ne prihvaća “Hitlerove pozdrave”, koji su zabilježeni na prosvjedu u ponedjeljak.

Gauland je rekao da će ogranci AfD-a iz Saske i još dvije druge savezne države biti na maršu u nedjelju kako bi oplakali ubijenu žrtvu te je kritizirao policiju zbog gubljenja kontrole na prosvjedima u ponedjeljak, kada je sudjelovalo 6000 ljudi.

Kretschmer je rekao na ARD-u u petak da AfD, koji je na zadnjim parlamentarnim izborima dobio 13 postova, snosi dio odgovornosti za nerede, a smatra da su koristili “ratoboran jezik” kako bi pozvali ljude na ulice.

Komentiraj