Kapetan duge plovidbe Ilija Matušić u srijedu je za Dnevnik Nove TV objasnio zbog čega kapetan broda Danče nije mogao vidjeti mali neosvijetljeni gumenjak.

“Ključ je noćna plovidba, loša vidljivost, neosvijetljena brodica, velika brzina broda Danče, to je ključni moment”, rekao je Matušić.

Matušić je dodao da je kapetan broda Danče imao dobru preglednost i vidljivost navigacije jer je riječ o suvremenom brodu napravljenom za traganje i spašavanje. “Ali po mraku se neosvijetljeni brod ne može vidjeti. Brod ima i pomoćna navigacijska sredstva, radar, ali on ne može identificirati malu gumenu brodicu”

Matušić ne vidi svrhu u potrazi na mjestu nesreće. “S obzirom na veliki prostor, morske struje i vjetar, trebalo bi tražiti prema Dolima i Slanom, a brodovi se vrte ovdje. Ne znam koja je svrha toga”, kaže Matušić, dodajući da je vrlo teško uočiti nekoga u moru s obzirom na to da putnici na gumenom čamcu nisu nosili prsluke za spašavanje. “Ne bih htio biti pesimističan, ali… Daj Bože da se nađe netko živ, ali male su šanse, iskreno govoreći”, kaže Matušić.

Ovakve bi se situacije, smatra Matešić, možda mogle izbjeći s većom edukacijom i većom kontrolom na moru, ne represivnom već edukativnom.

Komentiraj