Stegovni postupak koji se provodi za 21 suspendiranog člana Hrvatske seljačke stranke (HSS) zbog političke odgovornosti sasvim sigurno neće u cijelosti biti okončan do izborne Glavne skupštine stranke koja će se održati 14. siječnja u Zagrebu, izjavio je u utorak za Hinu glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić.

To znači da će suspendirani HSS-ovci, među kojima je i europarlamentarka Marijana Petir, koprivničko-križevački župan Darko Koren i predsjednik zagrebačkog HSS-a te zastupnik u Gradskoj skupštini Nenad Matić i izbornu Glavnu skupštinu stranke dočekati u statusu suspendiranih. Svo troje su se željeli kandidirati za predsjednicu, odnosno predsjednika HSS-a.

Ćorić je rekao da je stegovni postupak krenuo u rujnu prošle godine, a uskoro se očekuje donošenje prvostupanjskih odluka na koje se svi, ako budu nezadovoljni, mogu u roku od dva tjedna žaliti Glavnom odboru stranke. Zbog toga, stegovni postupak sasvim sigurno neće u cijelosti biti okončan do izborne Glavne skupštine stranke.

Trenutno je pod suspenzijom 21 član HSS-a, jedan manje nego što je bio, jer je prije dva tjedna bivši predsjednik županijske organizacije HSS-a Šibensko-kninske županije Zoran Smolić podnio pisani zahtjev da ga se briše iz evidencije članstva.

Ćorić kaže da su prema saznanjima koje imaju u stranci još neki od tih suspendiranih članova na lokalnim razinama izjavljivali da ne žele više biti članovi HSS-a, ali budući da nisu podnijeli pisani zahtjev za brisanje iz članstva, protiv njih se i dalje vodi stegovni postupak.

Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić kaže da ti “predmeti” više nisu u fokusu HSS-a, jer stranka sada ima potpuno druge preokupacije, a najvažnija su predstojeći lokalni izbori. Članovima stranke koji su pod suspenzijom bavit će se i dalje za to nadležna stranačka tijela.

Ćorić je rekao i kako su završene pripreme za izbornu skupštinu stranke koja će se održati 14. siječnja u 11 sati u Kongresnoj dvorani “Globus” na Zagrebačkom velesajmu.

Na njoj se očekuje 810 delegata koji će birati predsjednika stranke te ostala središnja stranačka tijela.

Aktualni predsjednik HSS-a Krešo Beljak jedini je istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke tijekom kandidacijskog postupka koji je proveden od 16. do 22. prosinca. U tom razdoblju mogli su se kandidirati članovi stranke za sva središnja stranačka tijela, uključujući i za predsjednika, odnosno predsjednicu HSS-a.

Delegati će uz predsjednika HSS-a birati i pet potpredsjednika, birane članove Predsjedništva, glavnog tajnika, predsjednike regionalnih organizacija te članove Glavnog odbora, Časnog suda, Nadzornog odbora i Statutarnog povjerenstva.

Za potpredsjednike HSS-a kandidirali su se dosadašnji potpredsjednici – Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin i Davor Vlaović, a uz njih i Hrvoje Petrić.

Kandidati za birane članove Predsjedništva, što je većinom prijedlog njihovih lokalnih organizacija, su Stipo Gabrić Jambo, Boro Bašljan, Mirko Butković, Mirko Horvat i Zdravko Kelić.

Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je aktualni glavni tajnik Ilija Ćorić.

Komentiraj