Horvat: “Fond je u fazi nastajanja i razgovarat ću s Vanđelićem da ostane do kraja prosinca”

Prvi čovjek fonda za obnovu Damir Vanđelić najavio je da odlazi s čela Fonda. Na dužnosti  će ostati do zaključenja natječaja za njegova zamjenika, ali raspisivanje natječaja tek se očekuje. Cijelu situaciju je komentirao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Horvat je kazao kako sada ulaze u tempo izdavanja odluka kakav su htjeli od početka.

“Generirati 150 odluka tijekom 5 radnih dana je bila želja koja se obistinjuje. Za provedbena tijela, Fond i Središnji državni ured, pravi posao tek slijedi”, kazao je Horvat za RTL Danas.

Komentirao je i je li Vanđelić ispunio njihova očekivanja.

“Vanđelić je ustrojio Fond, u jednoj arhitekturi kakvu je zamislio uz nekoliko sugestija i vraćanja na doradu predmetnog Pravilnika i Uredbe o unutarnjem ustroju, uspostavio ključne odrednice funkcioniranja Fonda. U ovom trenutku u situacija smo gdje raspisujemo natječaj za dvadesetak novih ljudi. Kako dolazi do sve većeg obima posla za izvršna tijela, tako administrativno kapacitiramo te institucije”, kazao je.

 

“Fond je u fazi nastajanja. Onog trenutka kada stekne punu operabilnost i počne ugovarati i izvršavati ključne zadatke, sudjelovati u vođenju procesa obnove bit ćemo puno zadovoljniji”, kazao je Horvat.

Kazao je i da Vanđelić odlazi iz procesa u trenutku kada se težište seli na sam Fond.

“Nekoliko puta sam rekao, kritika prema meni je bila nema zahtjeva, zahtjevi su tu, kritika je bila prema meni nema odluka, odluke su tu. Sada treba operativno tijelo i Fond i Središnji državni ured poslove koje je pripremilo ministarstvo sprovesti u djelo”, kazao je.

Od Nove godine i ravnatelj Fonda za okoliš pada pod ingerenciju Zakona o sukobu interesa. Na pitanje misli li da je to utjecalo na iznenadnu ostavku Vanđelića, Horvat je kazao da o tome nije razgovarao s njim.

“Ne vidim razloga niti prijetnju poslu činjenici da šef Fonda postaje dužnosnik, mora priložiti svoju imovinsku karticu i vežu ga sve obveze kao i mene”, kazao je Horvat.

Na pitanje hoće li Vanđelićev odlazak usporiti obnovu:

“Vanđelić je sjedio za istim stolom za kojim smo sve probleme koje smo zatekli ili su se događali transformirali u neka novija pravila ponašanja unutar Zakona koji smo promijenili dva puta, programa mjera koji smo promijenili tri puta, generiranja pravilnika o postupcima jednostavne nabave da bi segment nabave ubrzali. Stvorene su pretpostavke da obnova krene. ”

Komentirao je i kada možemo očekivati da će se sve što se pripremilo vidjeti na terenu.

“Onoga trenutka kada Fond sprovede natječaje, provede radove, kada dobijemo završna izvješća izvoditelja, onih koji će to nadzirati, da je proces obnove ušao u punu funkcionalnost odnosno generiranjem završnog izvješća nadležnog inženjera predmetna zgrada ili obiteljska kuća bude useljiva i spreman za povrat onih koji su je morali napustiti”, kazao je.

Horvat je odgovorio i zašto još nema zamjenskih kuća u Petrinji koje su bile najavljene za studeni.

“Mi smo analizu napravili. Kreću pravi natječaji s konkretnim dobavljačima, prve količine bit će raspisane tijekom prosinca. Nema zapreke da zamjenska obiteljska kuća, konstrukcijska obnova, nekonstrukcijska obnova, bržom dinamikom ne vrati stanovništvo koje je moralo odseliti natrag u dom”, kazao je Horvat.

Komentirao je i kada će se znati tko je novi šef Fonda.

“U petak ćemo sazvati Upravno vijeće i donijeti tri ključne odluke. Prvo je da ćemo razriješiti Vanđelića na njegov zahtjev iako on to želi sa 17.12. probat ću iskomunicirati s njim da u Fondu ostane tijekom cijelog 12 mjeseca, nakon toga imenovat ćemo vršitelja dužnosti i donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja”, kazao je.

Komentiraj