EPA/VALDRIN XHEMAJ

HARADINAJ ‘Granica Kosova i Crne Gore uz pomoć međunarodne arbitraže’

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u subotu da rješenje za pitanje razgraničenja s Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža pošto u kosovskom parlamentu nema dovoljno glasova za usvajanje sadašnjeg prijedloga sporazuma, kojemu se i on sam protivi, prenose crnogorski mediji.

Razgraničenje s Crnom Gorom i uspjeh u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala dva su preostala uvjeta o kojima ovisi mogućnost kretanja građana Kosova bez viza u zemljama Schengena.

Crnogorska vlada i ministarstvo vanjskih poslova nisu se oglašavali nakon tvrdnji Haradinaja da će se pitanje razgraničenja dvije države uskoro riješiti, te da će se, kako je nedavno kazao, “uskoro potvrditi da je prava granica unutar teritorije Crne Gore”.

Šef crnogorske diplomacije Srđan Darmanović ranije je više puta poručivao da je za Crnu Goru priča oko razgraničenja s Kosovom završena.To je ponovio i početkom ovog mjeseca prilikom prvog posjeta Haradinaja Podgorici.

Dio kosovske javnosti i političkih stranaka, uključujući i Haradinaja, smatraju da je Kosovo razgraničenjem oštećeno za 8000 hektara teritorija i zbog toga dvije godine kosovska skupština nije usvojila sporazum o razgraničenju, koji je potpisan u Beču u kolovozu 2015., iako je crnogorski parlament to učinio.

Nakon promjene vlasti početkom rujna kosovska vlada je osnovala novo povjerenstvo koje bi trebalo odrediti granicu s Crnom Gorom.

“Ova verzija demarkacije će pasti i poslije ostaje u rukama Crne Gore hoće li će prihvatiti da ponovo pregovara ili ne”, rekao je Haradinaj na sastanku s predstavnicima medija u listopadu.

Komentiraj