Greta snimila pjesmu s bendom The 1975, ‘veliki glazbenici’ je odbili

Greta Thunberg jedna je od najeksponiranijih osoba godine. Mlada klimatska aktivistica s grupom The 1975 snimila je esej o okolišu i klimatskim promjenama, a menadžer Jamie Oborne i pjevač Matty Healy otkrili su kako drugi, veći, glazbenici s mladom Šveđankom nisu željeli surađivati.

“Greta je najvažnija osoba na svijetu. Naravno da smo joj dali podršku”, istaknuli su iz benda. Riječ je o petominutnoj skladbi. Uz podlogu ambijetalne glazbe, Greta recitia esej u kojem poziva na građanski neposluh i poručuje da je vrijeme za pobunu.

Pjesma je trebala izaći početkom sljedeće godine, na novom albumu The 1975 ‘Notes on a Conditional Form’, ali je ipak objavljena prošlog mjeseca. Sva zarada od pjesme ići će kampanji ‘Extinction Rebellion’.

“Nikada nije bio plan da pjesmu izdamo ranije. Ali, nakon što smo je snimili, složili smo se kako to nije poruka koja bi mogla čekati šest mjeseci. Morali smo je odmah objaviti”, kazao je Oborne, inače osnivač producentske kuće Dirty Hit.

“Greta predstavlja a priori istinu. Poručuje da svijet mora mijenjati svoju osnovnu konstrukciju i način na koji djeluje”, dodao je. Greta je poručila kako se svi moramo složiti da su starije generacije zakazale, kao i svi politički pokreti. “Ali, Homo Sapiens još nije zakazao”, kazala je i dodala: “Sada nije vrijeme za pristojne govore. Sada je vrijeme za jasne poruke”.

Bend i producentska kuća i sami su se uključili u borbu. Iz upotrebe su izbacili jednokratnu plastiku, a rade i na drugim područjima, kao što je zagađenje od produkcije vinila. “Ne možemo pomoći 100%, ali i 50% je bolje od ničeg”, naglasili su.

Komentiraj