Grabar-Kitarović zatražila potporu Novog Zelanda za članstvo RH u OECD-u

HINA/ Ured predsjednice/ ik

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je u ponedjeljak, na sastanku s novozelandskim premijerom Billom Englishom, podršku te zemlje hrvatskoj kandidaturu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Glavni naglasak razgovora Grabar-Kitarović i Englisha bio je na međusobnom podupiranju kandidatura u međunarodnim institucijama, kaže se u priopćenju predsjedničina ureda. Predsjednica je pri tom zatražila podršku te zemlje hrvatskoj kandidaturu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Hrvatska vlada je u siječnju uputila pismo namjere o pristupanju RH u punopravno članstvo OECD-a, gotovo jedinoj preostaloj međunarodnoj organizaciji kojoj bi Hrvatska mogla pristupiti.

OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Novi Zeland jedna je od njih.

Grabar-Kitrović i English razgovarali su i o brojnim bilateralnim pitanjima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje i daljnjim ulaganjima. Važan preduvjet za to je zaključivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Tema je bila i hrvatskoj zajednici na Novom Zelandu koja je iznimno pridonijela razvoju te države, dodatno razvivši neke od industrija, posebice proizvodnju maslinova ulja i vina te ribarstvo. Na dnevnom redu bio je i sporazum o socijalnom osiguranju koji iseljenicima otežava povratak u domovinu, kaže se u priopćenju.

Sastankom s Englishom hrvatska je predsjednica završila trodnevni posjet Novom Zelandu, tijekom kojeg je obišla hrvatske iseljenike u Aucklandu i Wellingtonu, posjetila filmski centar Hobbiton kod Matamate, izgrađen za potrebe snimanja trilogije “Gospodar prstenova” i “Hobbit”, kasnije pretvoren u vrlo posjećenu turističku atrakciju, s novozelandskim ministrom trgovine Toddom McClayem posjetila izvor gejzira Te Puia u Rotorui i geotermalnu elektranu Ngatamariki, najveću takve vrste na svijetu.

Grabar-Kitarović je prije Novog Zelanda boravila u višednevnom državnom posjetu Australiji.

Komentiraj