Glasanje na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, sazvanim godinu dana prije roka zbog raspada vlade premijera Ise Mustafe, prve velike koalicije u toj zemlji, protječe za sada mirno i bez incidenata, a odziv je slab, javlja u nedjelju dpa.

Četiri sata od početka glasanja, do 11 sati glasalo je samo 8,45 posto od 1,87 milijuna registriranih birača. To je jedan postotni bod manje nego 2014., kada je odziv ukupno bio rekordno niskih 42 posto. Birališta su otvorena do 19 sati.

Izbori su važni jer bi mogli zakomplicirati pomirbu u regiji koja još uvijek osjeća posljedice desetljeća ratova koji su počeli u bivšoj Jugoslaviji 1991., kaže agencija.

Očekuje se pobjeda koalicije predvođene predsjednikom Hashimom Thacijem i njegovom Demokratskom strankom Kosova (PDK), što bi moglo dovesti do jačanja napetosti sa Srbijom.

Thacijev saveznik Ramush Haradinaj, vođa Alijanse za budućnost Kosova (AAK), vjerojatno će ponovno biti premijer.

Haradinaj je bivši premijer i zapovjednik kosovskih pobunjenika. Najavio je moguću reviziju dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom postignutog uz posredovanje EU-a i odlučnije stajalište prema Srbiji.

Vršitelj dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu koja ima potporu predsjednika Aleksandra Vučića i vlade Srbije.

Albanske vlasti traže Srbe koji će im pomoći u izgradnji neovisne države te je od presudne važnosti da Srbi izađu i glasaju za Srpsku listu koja jedina ima podršku iz Beograda, naglasio je Dačić.

Na izborima sudjeluje 26 stranaka i koalicija od kojih pet srpskih.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i priznaje ga 114 država.

Komentiraj