Gdje jesti najbolji kruh na svijetu? U Top 50 se našao i kruh ispod peke

Autor:

31.03.2022. Zagvozd

Selo Alagici

Domacica Ivana Cagalj je demonstrirala kako tradicionalno pece na kominu domaci kruh ispod cripnje. 

Nakon vise od sat vremena kruh se je ispekao , poseban kruh s oznakom 24 .

   Photo: Matko Begovic/PIXSELL

Matko Begovic/PIXSELL

“Gdje jesti najbolji kruh na svijetu?”, pitanje koje su postavili iz TasteAtlasa, a među 50 najboljih vrsta hljeba na svijetu svoje mjesto našao je kruh ispod peke.

Gastro vodič Taste Atlas angažirao je stručnjake koji su preporučili najbolja mjesta za probati kruh u svijetu, a predstavili su i listu od 50 najboljih vrsta kruha. Prvo mjesto zauzeo je Roti canai – vrsta tradicionalnog malezijskog somuna koji se peče u tavi, a pravi se od brašna, vode, jaja i masti. Na drugom mjestu je kolumbijski Pan de bono, a na trećem indijski naan s maslacem i bijelim lukom. Na 48. mjestu našao se i kruh ispod peke.

Za kruh ispod peke navode da se jednostavno tijesto priprema od brašna, kvasca, soli i mlake vode.

“Trebalo bi biti ljepljivije od većine drugih tijesta za kruh i mijesiti se rukama. Pripremljeno okruglo tijesto ostaviti da odstoji i nadođe. U međuvremenu bi netko trebao naložiti drva dok ne ostane samo žar. Žar se zatim izvadi, a tijesto se stavi na mjesto gdje je bio žar. Poklopi se poklopcem, a poklopac prelije vrelom žeravicom. Kruh se peče od 45 minuta do sat vremena, a pravi majstori peke lupkajući i osluškujući zvukove točno znaju kada je kruh gotov”, pojašnjavaju.

Nakon pečenja, kruh se pokrije krpom i stavi okomito da se malo ohladi. Važno je pričekati da se kruh ohladi dok ne bude topao, stoga ga nemojte pokušavati jesti dok je vruć. Ako je dobro pečen, kruh bi trebao imati rupe po cijeloj unutrašnjosti i trebao bi dugo ostati svjež, a da se ne mrvi. Preporučuje se konzumiranje toplo sa svinjskom mašću i solju ili šećerom, ovisno o osobnim preferencijama. Alternativno, umočite komade kruha ispod peke u mješavinu maslinovog ulja i češnjaka.

TasteAtlas je vodič za tradicionalnu hranu koji spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.