Suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates u utorak je pozvao novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da upotrijebi stimulativan diskurs koji će Sjedinjene Države nadahnuti i potaknuti onako kako ih je svojedobno nadahnuo John F. Kennedy u vrijeme američkog osvajanja svemira.

“Smatram da bi na jednak način na koji je predsjednik Kennedy govorio o američkoj svemirskoj misiji, u čemu ga je poduprla cijela zemlja, trebalo uputiti poticajnu poruku naciji kojom bi se pokazalo da će Trumpova administracija pokrenuti stvari u segmentu obrazovanja ili da će zaustaviti širenje epidemija (…), pritom odbacujući regulatorne prepreke… te da će od Amerike napraviti lidera inovacije”, rekao je Gates za tv-mrežu CNBC.

On će sa skupinom poznatih poduzetnika uložiti milijardu dolara u fond koji će služiti poticanju na čiste tehnologije i borbu s klimatskim promjenama.

Gates je pokrenuo zakladu ‘Breakthrough Energy Ventures’ zajedno s multimilijarderima Markom Zuckerbergom, vlasnikom Facebooka, čelnikom Amazona Jeffom Bezosom i prvim čovjekom Alibabe Jackom Maom.

Zaklada će financirati razvoj novih energija i smanjenje emisije staklenika.

Ovo je prvo veće ulaganje koalicije superbogatih poduzetnika osnovane u prosincu 2015. s ciljem istraživanja i razvoja čiste tehnologije.

Gates je kazao i da je nedavno prvi put telefonom razgovarao s Donaldom Trumpom te istaknuo da imaju “puno zajedničkih prijatelja”.

Po pisanju New York Timesa Trump bi u srijedu u New Yorku trebao primiti Bezosa, vlasnika Applea Tima Cooka, čelnika Alphabeta Satyju Nadellu i Elona Muska iz Tesle i SpaceX-a.

Komentiraj