Fuchs: “Cilj je da škola počne 7. rujna, pripreme teku jako dobro i sve je na vrijeme”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao pripreme za novu nastavnu godinu.

“Cilj je da nastava počne 7. rujna. I ranije smo imali primjere kad nije bilo pandemije da su neke županije tražile pomicanje školske godine, do dana današnjeg nije stigao niti jedan upit od neke županije, rekao je Radovan Fuchs prilikom gostovanja u Dnevniku HRT-a.

Tehnički preduvjeti za održavanje nastave mogu biti uvijek puno bolji

“Ako uzmete u obzir da je ministrica Divjak svojevremeno krenula s nabavkom tableta, oko 100 000 tableta, sad je stiglo oko 110 tisuća,  20-ak tisuća prijenosnih računala za nastavnike prošle godine i sada oko 30 tisuća. CARnet je i sada u funkciji obrazovanja bez obzira na priče, pripremili su određen broj timova kako bi obilazili škole i poduprli tehnički i omogućili nastavnicima da mogu raditi online”, rekao je Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja kaže kako je namjera ministarstva da se krene s određenim epidemiološkim pravilima u početak školske godine, a onda se prelazi iz jednog u drugi model, odnosno treći, shodno onome što epidemiolozi i epidemiološka služba kaže.

“Situacija se može mijenjati. Sigurno će biti različitih reakcija u ponedjeljak i nikad nitko nije uspio napraviti da svima sve odgovara”, dodaje.

Radovan Fuchs ističe kako ne znači da je osoba nesposobna obavljati svoje zadatke ako je u samoizolaciji.

“Naravno da će se morati supstituirati ti nastavnici i siguran sam da ćemo uspjeti to napraviti. Imat ćemo toliko nastavnog kadra da ih angažiramo, makar i na određeno vrijeme”, rekao je Fuchs.

Radovan Fuchs rekao je kako će Ministarstvo obrazovanja nastojati platiti svaki rad koji se može platiti i vodit će računa o tome.

Nošenje maski u školi

“Razgovarali smo s nizom zemalja oko nošenja maski. Iskustva i smjernice su slične. Većina zemalja ide s varijantom što ćemo i mi preporučiti: djeca od kuće do škole i po povratku i tijekom kretanja unutar zgrade trebaju nositi maske, a na nastavi, vjerojatno ne. Kad bi Svjetska zdravstvena organizacija preporučila nošenje maski, onda bismo i mi to slijedili”, rekao je Fuchs.

Radovan Fuchs kaže kako pripreme za novu školsku godinu nisu moge započeti prije nego je postao ministar.

“Sve je napravljeno na vrijeme, i pripreme teku vrlo dobro”, dodao je.

Komentiraj