Tomislav Miletic/PIXSELL

FOTO: Noviteti iz biblioteke ‘Tridvajedan pjesništvo’

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novitete iz biblioteke ‘Tridvajedan pjesništvo’.

Istaknuti pjesnici Sven Adam Ewin i Almin Kaplan izdali su nova izdanja koja će opet zaokupiti vašu pažnju i navesti vas na promišljanje.

Zasad samo najava novih naslova…

‘Poeme: Preobrazba, Sentimentalno putovanje’ – hrvatska poema 21. stoljeća

Hrvatskoj književnoj javnosti nije poznato tko se krije pod pseudonimom Sven Adam Ewin. Nema nikakve dvojbe da je riječ o neobično plodnoj, zanimljivoj i kvalitetnoj pjesničkoj osobnosti koja će u hrvatskoj književnosti ostaviti dubok trag.

Nova, jednako ingeniozna autorova pjesnička knjiga, u kojoj naš pjesnik zatvara temporalni jaz između Ardipithecusa ramidusa i Homo sapiensa sapiensa te spaja modernoga čovjeka i pračovjeka, popraćena je iscrpnim pogovorima Josipa Užarevića.

***

Ardipithecus ramidus – Ardi, rođen je u istočnoj Africi, prije 4.4 milijuna godina i smatra se najstarijim ljudskim pretkom. Znanstvenici su, prilikom iskapanja, u desnoj šaci Ardijeva kostura pronašli kamen, površina kojeg je bila išarana, na prvi pogled, besmislenim črčkarijama. Mene, Svena Adama Ewina, njegovog dalekog potomka (iz roda Homo sapiensa sapiensa), zapala je čast da poslije dugih godina upornog proučavanja, pokušam riješiti enigmu kamenih šara. Mada nesavršen, rezultat je predstavljen u ovoj knjižici.

Sven Adam Ewin

‘Mostarska zbirka’ autora Almina Kaplana naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina, zove se Sarajevska zbirka, a njezin je autor Abdulah Sidran. Ove su dvije zbirke prilično različite, jedina je referencijalna točka grad: ono što je Sidranu, Sarajevo, to je Kaplanu, Mostar. Sidranovo Sarajevo je grad prošlosti, a Kaplanov Mostar je ovaj sadašnji, ovaj od danas. Na neki lijep i gospodstven način, Mostarska zbirka je polemična u odnosu na Sidranovu knjigu, kao dijalog dva vremena, prošlosti i sadašnjosti.

Almin Kaplan rođen je u Mostaru 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine. Dobitnik je dviju nagrada za poeziju: Nagrada ‘Mak Dizdar’ za 2008. godinu, Manifestacija ‘Slovo Gorčina’ – Stolac (BiH); Prva nagrada ‘Ratkovićeve večeri poezije’ za 2012. godinu – Bijelo Polje (CG).

Autor je tri knjige:

Biberove kćeri (2008.)
Čekajući koncert roga (2013.)
Ospice (2014.).
Živi u selu Pješivac-Greda kod Stoca.

Kaplan spada u vrlo rijetku vrstu pisaca s izrazito prepoznatljivim pjesničkim glasom, kojeg su svjesni i kojeg slijede. Naime, veliki je broj pjesnika u svijetu (čak i izvrsnih!) koji nemaju punu svijest o svome glasu i zbog toga često prelaze iz jednog registra u drugi, iz onog koji im je prirodan u neki drugi koji im je stran pa zbog tog tada izgledaju lažno ili neprirodno. Almin Kaplan je izrazito svoj!

Ja koji pamtim ono vrijeme, sjećam se da je objavljivanje Sidranove Sarajevske zbirke bilo važan događaj u državi koje više nema, ali i u epohi koja je pokazivala znatno veću naklonost prema književnosti. Jednako tako – možda i više! – objavljivanje knjige Mostarska zbirka prvorazredni je kulturni događaj.

Semezdin Mehmedinović

Komentiraj